Εκτός από την προχωρημένη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η καρδιακή αρρυθμία και η αδράνεια αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αναφέρει ο ψυχίατρος Josef Marksteiner από το Τιρόλο.

Εάν οι διανοητικές ικανότητες του ασθενούς επιδεινωθούν, αυξάνεται επίσης το βάρος για τους φροντιστές, όπως οι σύντροφοι και τα ενήλικα παιδιά.Οι γιατροί θα πρέπει επομένως να τους λαμβάνουν υπόψη στα θεραπευτικά τους σχέδια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό "Plos One". Μια ομάδα με επικεφαλής τον Marksteiner, από το τμήμα "Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία Α" στο περιφερειακό νοσοκομείο Hall του Τιρόλου, παρακολούθησε την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ασθενείς που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου επί δύο χρόνια.

Σε αυτό το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, οι βλάβες που προκαλούνται από την άνοια αυξήθηκαν αισθητά, σύμφωνα με τους γιατρούς. Η πρόοδος του χρόνου, η προχωρημένη ηλικία, η παρουσία καρδιακής αρρυθμίας (κολπική μαρμαρυγή) ή ακόμη και λιγότερες «δραστηριότητες της καθημερινής ζωής» σχετίζονταν με ολοένα και χειρότερες γνωστικές λειτουργίες στους ασθενείς: "Το γυναικείο φύλο φαίνεται επίσης να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη γνωστική έκπτωση".

Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου, προκειμένου να καταρτιστούν κατάλληλα θεραπευτικά σχέδια.

Όσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση που προκαλεί η άνοια, τόσο μεγαλύτερο είναι το βάρος για τους φροντιστές, έγραψαν οι γιατροί: "Η κλινική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο θα πρέπει επομένως να εστιάζει στο δίδυμο ασθενής-φροντιστής αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στον ασθενή".

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Οι "αγωνιστές του Σαββατοκύριακου" έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα
Πολάκης κατά Λινού: Στήσατε μηχανή για διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος