Σύμφωνα με μελέτη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως ζει σήμερα σε μια περιοχή όπου υπάρχουν τουλάχιστον δύο φορές περισσότερες εξαιρετικά ζεστές ημέρες σε σχέση με τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με την ανάλυση της UNICEF που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στα σπίτια 466 εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως είναι σήμερα διπλάσιος από ό,τι στις παιδικές ημέρες των παππούδων και των γιαγιάδων τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, 123 εκατομμύρια παιδιά - ή το 39% - βιώνουν πλέον θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο στο ένα τρίτο του έτους.

Στο Μάλι, τον Νίγηρα, τη Σενεγάλη και το Σουδάν, περισσότερα από τα μισά παιδιά πλήττονται. Σύμφωνα με την ανάλυση, άλλα 48 εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ζουν σε περιοχές με υπερδιπλάσιες ζεστές ημέρες σε σχέση με τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με τη UNICEF, τα συγκεντρωτικά δεδομένα θερμοκρασίας αποτέλεσαν τη βάση για τη μελέτη. "Η ακραία ζέστη αυξάνεται, επηρεάζοντας την υγεία, την ευημερία και την καθημερινή ζωή των παιδιών", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.

Το στρες που προκαλείται από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες συνδέεται με επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο θερμοπληξίας ή ηλίασης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ζέστη επηρεάζει τη νευρολογική ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών.

Η Ράσελ κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν γρήγορα. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάσουν τους επόμενους μήνες νέα εθνικά σχέδια για την προστασία του κλίματος στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, θα μπορούσαν "να το κάνουν με τη φιλοδοξία και τη γνώση ότι τα σημερινά παιδιά και οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να ζήσουν στον κόσμο που αφήνουν πίσω τους".

Πηγές:
Unicef

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη