Χάρη σε μια ιδιορρυθμία γνωστή ως ασυνείδητη επιλεκτική προσοχή, ο εγκέφαλος έχει μάθει να αγνοεί τη μύτη. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που δεν της επιτρέπει να εμποδίζει την όραση.

Ωστόσο, εάν κλείσετε το ένα μάτι ή κοιτάξτε αριστερά, δεξιά ή προς τα κάτω, η μύτη θα εμφανιστεί.

Μπορεί ο εγκέφαλος να αποτρέπει την εμφάνισή της, αλλά η εξέταση της μύτης μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση δερματικών και εσωτερικών παθήσεων.

Ακμή

Υπάρχουν αρκετές μορφές ακμής, αλλά η πιο κοινή μορφή της επηρεάζει κυρίως τη μύτη.

Αυτή η πάθηση του δέρματος αναπτύσσεται από την απόφραξη των μικροσκοπικών αδένων στο δέρμα που εκκρίνουν προστατευτικά έλαια, γεγονός που οδηγεί σε μαύρα στίγματα και λευκές κηλίδες που σχηματίζονται όταν ο πόρος αποφραχθεί εντελώς. Οι φραγμένοι πόροι μπορούν επίσης να εξελιχθούν σε μεγαλύτερα εξογκώματα που μπορεί να μολυνθούν και να γεμίσουν πύον ή να δημιουργήσουν ουλές στο δέρμα.

Η ροδόχρους ακμή έχει διαφορετική εμφάνιση. Είναι μια ανίατη φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που προκαλεί ερύθημα - ή κοκκίνισμα του δέρματος - πιο συχνά στη μύτη και στα μάγουλα. Οι ασθενείς μπορεί συχνά να εμφανίσουν βλατίδες και φλύκταινες εξανθήματος που θυμίζουν ακμή - και επίσης έχουν ορατά αιμοφόρα αγγεία που εμφανίζονται ως λεπτές κόκκινες ή μοβ γραμμές στη μύτη και τα μάγουλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ροδόχρους ακμή μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη και πάχυνση του δέρματος της μύτης. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται ως ρινόφυμα και, όπως και άλλες ορατές δερματικές παθήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε βαθιές αλλαγές στην εμφάνιση και να επηρεάσει σοβαρά την αυτοεκτίμηση στους πάσχοντες.

Τόσο η κοινή, όσο και η ροδόχρους ακμή έχουν συνδεθεί με διάφορους παράγοντες κινδύνου και καταστάσεις υγείας. Στην περίπτωση της ροδόχρου ακμής, ο κατάλογος περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μύτη του λύκου

Η σαρκοείδωση είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε από τους ιστούς του σώματος - αν και κυρίως τους πνεύμονες και τους λεμφαδένες. Η πάθηση μπορεί να δημιουργήσει μπαλώματα από μπλε ή μοβ εξανθήματα, ιδιαίτερα στα άκρα του σώματος όπου το δέρμα είναι συνήθως πιο ψυχρό.

Εμφανίζονται στα αυτιά, στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και φυσικά στη μύτη. Όταν η σαρκοείδωση επηρεάζει τη μύτη, είναι γνωστή ως λύκος pernio, αν και είναι εσφαλμένη ονομασία, επειδή αυτή η πάθηση δεν είναι η ίδια με την αυτοάνοση ασθένεια που είναι γνωστή ως λύκος.

Ο τακτικός λύκος είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση όπου το σώμα επιτίθεται στους δικούς του ιστούς. Πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη για "λύκος" και το όνομα χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, όταν το σχετικό δερματικό εξάνθημα λέγεται ότι μοιάζει με το δάγκωμα του λύκου.

Όταν ο λύκος, αντί η σαρκοείδωση, επηρεάζει το δέρμα, δημιουργεί ένα εξάνθημα πεταλούδας - ή εξάνθημα ελονοσίας, το οποίο ανεβαίνει στα μάγουλα και στη μύτη. Αυτό το εξάνθημα μπορεί να μοιάζει πολύ με τη ροδόχρου ακμή.

Στην πραγματικότητα, ο λύκος είναι γνωστός ως "ο μεγάλος μιμητής" επειδή έχει παρόμοια συμπτώματα με πολλές διαφορετικές ασθένειες.

Σύνδρομο τριδύμου

Το σύνδρομο του τριδύμου είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από βλάβη στο νεύρο του τριδύμου, το οποίο ελέγχει τη μάσηση αλλά και δίνει αίσθηση στο πρόσωπο. Όταν οι μικρότεροι νευρικοί κλάδοι που τροφοδοτούν την περιοχή του δέρματος γύρω από τα ρουθούνια είναι κατεστραμμένοι, επηρεάζεται η αίσθηση. Ο ασθενής παρατηρεί είτε το δέρμα να απευαισθητοποιείται ή να μουδιάζει - είτε ότι τρυπάει, όπως καρφίτσες και βελόνες, δημιουργώντας μια παρόρμηση για διάτρηση ή ξύσιμο. Η επανειλημμένη βλάβη στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ελκών γύρω από τα ρουθούνια.

Αυτή η πάθηση διαφέρει από τη διαταραχή αφαίρεσης του δέρματος - ή τη δερματιλομανία - όταν ένας ψυχολογικός καταναγκασμός οδηγεί την επιθυμία να κολλήσει το δέρμα.

Δημ.Κ.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία γιατρού για ανασφαλή εφημερία στη Μονάδα Μολάων - Απάντηση από την 6η ΥΠΕ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Άνοια: Νέοι παράγοντες κινδύνου η χοληστερόλη και η φθίνουσα όραση