Το απόγευμα της Δευτέρας, ένα παιδί 8 ετών βρέθηκε να επιπλέει μπρούμυτα στη θάλασσα, στη Φούρκα Χαλκιδικής. Ένας ιδιώτης γιατρός που ήταν παρών και του έκανε άμεσα ΚΑΡΠΑ, και ο εθελοντής διασώστης Θεμελής Ιερισσιώτης (φωτογραφία) που κλήθηκε να συνδράμει με οξυγόνο, επανέφεραν το αγοράκι μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο και το παρέδωσαν έχοντας ανακτήσει τις αισθήσεις του. Ήταν η φωτεινή, αισιόδοξη ιστορία που γράφτηκε περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, μέσα σε ένα μπαράζ τραγωδιών που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες (πνιγμός 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης, θανάσιμος τραυματισμός 19χρονου σε λούνα παρκ, ανταλλαγή πυροβολισμών με τραυματίες σε beach bar).

Ο εθελοντής που συνέδραμε στη διάσωση έχει συνδέσει το όνομά του με δεκάδες παρόμοιες ιστορίες. Δεκαέξι άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους στον "φύλακα άγγελο" της περιοχής, ενώ δεκάδες άλλοι - ντόπιοι και παραθεριστές - έχουν δεχτεί πρώτες βοήθειες από τον ίδιο στα 25 χρόνια που προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του.

Ο 59χρονος Θ. Ιερισσιώτης, συντονιστής της Βάσης Ετοιμότητας Κασσάνδρας και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών και ιδρυτικό μέλος του KIDS SAVE LIVES, μιλάει στο iatronet.gr για την πρώτη διάσωση που έκανε σε ηλικία 14 ετών, για τα δύο περιστατικά που σημάδεψαν τη διαδρομή του και για τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν όταν βοηθά έναν άνθρωπο να επανέλθει στη ζωή. Περιγράφει τη διάσωση του 8χρονου αγοριού ενώ δίνει πρακτικές συμβουλές για ασφαλή μπάνια στη θάλασσα.

Η διάσωση του 8χρονου

Ο κ. Ιερισσιώτης βρισκόταν στον τόπο εργασίας του στη Φούρκα, όταν έφτασαν έντρομα τρία άτομα και του φώναξαν "έλα γρήγορα, ένα παιδί πνίγηκε". Άρπαξε το σακίδιο πρώτων βοηθειών, το ιατρικό οξυγόνο και τον απινιδωτή και έσπευσε στο σημείο, όπου βρήκε το αγοράκι να δέχεται ήδη ΚΑΡΠΑ από έναν ιδιώτη γιατρό που βρισκόταν εκεί, ενώ ο πατέρας του βρισκόταν δίπλα, μαζί με άλλους λουόμενους, αγωνιώντας για την έκβαση. "Έβγαλε το παιδί αρκετό νερό από μέσα του. Κάποια στιγμή ανέκτησε αισθήσεις και αναπνοή. Του χορήγησα ιατρικό οξυγόνο στο φουλ με τη μάσκα μη επανεισπνοής και άρχισε ο κορεσμός του να ανεβαίνει, σε ένα λεπτό έφτασε στο 100»" λέει και προσθέτει: "Ήταν λίγο χλωμό, δε μιλούσε, συνέχιζε να βγάζει νερό, αλλά ανέπνεε κανονικά. Στο 15λεπτο άνοιξε τα ματάκια λίγο, μας είδε και τα ξαναέκλεισε. Το ΕΚΑΒ παρέλαβε το παιδί με αισθήσεις. Το πήγε πρώτα στο Κέντρο Υγείας για σταθεροποίηση και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη".

"Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει ακόμη μία φορά τη σημαντικότητα της γνώσης των πρώτων βοηθειών, στο οποίο οι First Responders εκμεταλλευτήκαν άψογα τον χαμένο χρόνο μέχρι την άφιξη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης", ανέφερε από την πλευρά του ο ιδρυτής του KIDS SAVE LIVES, διασώστης του ΕΚΑΒ Κασσανδρείας, Αναστάσης Στεφανάκης, συγχαίροντας όσους βοήθησαν και προτρέποντας όλους να εκπαιδευτούν στις πρώτες βοήθειες.

16 διασώσεις

Συμβάντα σαν κι αυτό αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα για τον 59χρονο διασώστη, ο οποίος επί 25 χρόνια είναι σημείο αναφοράς για περιστατικά έκτακτης ανάγκης, όπου η άμεση επέμβαση του πρώτου ανταποκριτή έχει καθοριστική σημασία για την επιβίωση του θύματος.

Οι ιστορίες διάσωσης ξεκινούν ήδη από την εφηβική του ηλικία, όταν πήρε τη βάρκα του πατέρα του και με κίνδυνο της δικής του ζωής μπήκε στη θάλασσα για να σώσει τρεις ανθρώπους κινδύνευαν. "Ο ένας ήταν σχεδόν πνιγμένος. Τον έβαλα μπρούμυτα στη βάρκα - έτσι ήταν τότε οι οδηγίες - και πιο πολύ από τύχη και ένστικτο αυτά που έκανα βοήθησαν να σωθεί", θυμάται.

Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε έναυσμα για την εκπαίδευσή του στις πρώτες βοήθειες και στα πρωτόκολλα βασικής υποστήριξης ζωής. Το 1999 πήρε πτυχίο ναυαγοσώστη, το 2006 εντάχθηκε στην ΕΟΔ, ακολούθησε εκπαίδευση στη Νορβηγία για διάσωση στη θάλασσα, και πιστοποίησή του ως εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών. Σε αυτή τη διαδρομή, όπως λέει, συνέβαλε στη διάσωση 16 ανθρώπων, ενώ βοήθησε με διάφορους τρόπους δεκάδες άλλους.

Η δεύτερη διάσωση - ορόσημο ήταν αυτή μιας 34χρρονης κοπέλας, από πτώση γλώσσας. Ήταν το 1999, λίγο μετά το πτυχίο ναυαγοσώστη. "Εφάρμοσα στην πράξη όσα είχα μάθει στα χαρτιά. Η κοπέλα θα έφευγε από τη ζωή και σώθηκε χάρη σε αυτά που έκανα. Αυτό μου γέμισε την ψυχή, δεν περιγράφεται το συναίσθημα", λέει.

Πριν από 4 χρόνια έζησε άλλο ένα περιστατικό που τον συγκλόνισε, όταν είδε έναν πατέρα σε απόγνωση να φτάνει στο μαγαζί του κρατώντας στην αγκαλιά του τον 2 ετών γιο του, χωρίς σφυγμό. "Το έβαλα στο τραπέζι και ξεκίνησα ΚΑΡΠΑ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Στα παιδιά υπάρχει άλλη διαδικασία. Ενώ στους ενήλικες ξεκινάμε με 30 συμπιέσεις - 2 εμφυσήσεις, σε παιδιά και σε αυτούς που έχουν πνιγεί σε νερό (όχι από ξένο σώμα) η διαδικασία είναι πέντε εμφυσήσεις και μετά 30 - 2", θυμάται και συμπληρώνει: "Με την πέμπτη εμφύσηση άρχισε το παιδί να κουνάει το πόδι του, δίνοντας σημεία ζωής. Το μετέφερα εγώ στο Κέντρο Υγείας, το σταθεροποίησαν εκεί, πήγε στο νοσοκομείο και ο Βασιλάκης τώρα χαίρει άκρας υγείας. Το βλέπω σαν δικό μου παιδί πλέον".

Τι κάνουμε λάθος στη θάλασσα

Πριν από 10 μέρες ο ίδιος χρειάστηκε να παρέμβει για τη διάσωση ενός διαβητικού άνδρα που λιποθύμησε στη θάλασσα. "Είχε κάνει ινσουλίνη, χωρίς να φάει κάτι, με αποτέλεσμα να πάθει υπογλυκαιμία, να χάσει τις αισθήσεις του και να ακολουθήσει πνιγμός", λέει και παραθέτει πρακτικές συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση.

"Δεν πρέπει να πηγαίνουμε στη θάλασσα ούτε χορτάτοι, ούτε εντελώς νηστικοί. Να έχουμε πάρει ένα πρωινό ελαφρύ και να πάμε μια - δυο ώρες μετά. Μην είμαστε νηστικοί από το προηγούμενο βράδυ και πάμε το μεσημέρι", σημειώνει και προσθέτει: "Να μην καθόμαστε πολλές ώρες στον ήλιο και πέφτει η πίεση. Μια χαμηλή ή υψηλή πίεση μέσα στη θάλασσα, μια υπογλυκαιμία, ό,τι μπορεί να φέρει ζαλάδα και αδιαθεσία σημαίνει πνιγμός".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Οι "αγωνιστές του Σαββατοκύριακου" έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα
Πολάκης κατά Λινού: Στήσατε μηχανή για διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος