Μέσα σε 20 χρόνια, σχεδόν 850.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της κρίσης των οπιοειδών. Πέρυσι, υπήρξαν περίπου 100.000 θύματα, κυρίως από οπιοειδή όπως η συνθετική φαιντανύλη.

Οι ιατρικοί τεχνικοί θέλουν τώρα να αντιμετωπίσουν αυτόν τον μαζικό θάνατο με μια νέα αντλία αντιδότου για εμφύτευση.

"Αμερικανοί μηχανικοί ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα που μπορεί να αναγνωρίσει μια υπερβολική δόση οπιούχων και να τη σταματήσει αυτόματα με την έγχυση ναλοξόνης. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό "Device", ένα αρχικό πρωτότυπο σε χοίρους τερμάτισε εγκαίρως το 96% των υπερβολικών δόσεων", έγραψε  η γερμανική ιατρική επιθεώρηση "Deutsches Ärzteblatt" για τη νέα μελέτη. Πρόκειται για αρχικές δοκιμές που πρέπει ακόμη να ακολουθήσουν τεχνικές βελτιώσεις και κλινικές μελέτες.

Σε περίπτωση υπερβολικής δόσης ηρωίνης ή άλλων οπιούχων - στις ΗΠΑ πολλοί θάνατοι προκαλούνται από το εξαιρετικά αποτελεσματικό συνθετικό οπιοειδές φαιντανύλη - χρειάζεται βοήθεια μέσα σε λίγα λεπτά.

Σε αντίθετη περίπτωση παραλύει το αναπνευστικό κέντρο στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί γρήγορα στο θάνατο. Το σημαντικότερο αντίδοτο είναι ο ανταγωνιστής των οπιοειδών ναλοξόνη.

Η δραστική ουσία χορηγείται ενδοφλεβίως ή ως ρινικό σπρέι εξίσου ταχείας δράσης. Δεσμεύεται στους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο και έτσι ακυρώνει πλήρως ή μερικώς την επίδραση ουσιών όπως η ηρωίνη, η μεθαδόνη ή η φαιντανύλη.

Με το "iSOS" ("εμφυτεύσιμο σύστημα για την ασφάλεια των οπιοειδών"), Αμερικανοί ιατρικοί τεχνικοί ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ακόμη καλύτερη προστασία σε άτομα που κινδυνεύουν από τη χρήση οπιοειδών. Το πρωτότυπο έχει μήκος 78 χιλιοστά, πλάτος δώδεκα χιλιοστά και πάχος εννέα χιλιοστά και θα μπορούσε να εισαχθεί, για παράδειγμα, κάτω από το δέρμα του άνω βραχίονα.

Το iSOS διαθέτει έναν κινητήρα έγχυσης, μια ασύρματα επαναφορτιζόμενη μπαταρία με διάρκεια λειτουργίας έως και 14 ημέρες, μια επαναγεμιζόμενη δεξαμενή φαρμάκων, ένα μικροτσίπ και διάφορους αισθητήρες για τη συνεχή καταγραφή του αναπνευστικού ρυθμού, του καρδιακού ρυθμού, της θερμοκρασίας και του κορεσμού του οξυγόνου.

Αυτό προορίζεται αρχικά για την ανίχνευση πιθανής υπερβολικής δόσης οπιοειδών. Σε αυτή την περίπτωση, αποστέλλεται πρώτα ένα σήμα συναγερμού στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη. Εάν ο χρήστης δεν απενεργοποιήσει τον συναγερμό, απελευθερώνεται ναλοξόνη.

Το εμφύτευμα δοκιμάστηκε με επιτυχία σε χοίρους από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Τζιοβάνι Τραβέρσο από το Νοσοκομείο Brigham and Women's της Βοστώνης (Μασαχουσέτη).

Αρχικά τους χορηγήθηκε μια μη θανατηφόρα δόση φεντανύλης. Μετά από 21 δευτερόλεπτα, ο καρδιακός παλμός επιβραδύνθηκε και μετά από λίγο περισσότερο από δύο λεπτά άρχισε η αναπνευστική καταστολή.

Στην περίπτωση υπερβολικής δόσης, η αναπνοή σταμάτησε μετά από μόλις 37 δευτερόλεπτα.

Ο προγραμματισμός του εμφυτεύματος σχεδιάστηκε σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα των δοκιμών. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας φαιντανύλης, υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να σταματήσει η επίδραση του οπιοειδούς από τη ναλοξόνη. Πρέπει επίσης να γίνει διάκριση μεταξύ μιας βραδείας και μιας ταχείας δράσης υπερδοσολογίας.

"Σε μια προσομοίωση με κλινικά δεδομένα, το iSOS ήταν σε θέση να το κάνει αυτό. Το εμφύτευμα αναγνώρισε και τις 13 περιπτώσεις βραδείας υπερδοσολογίας και σε 15 από τις 17 περιπτώσεις και ταχεία υπερδοσολογία", έγραψε η γερμανική ιατρική επιθεώρηση Ärztezeitung.

Τέλος, το εμφύτευμα δοκιμάστηκε εκ νέου σε 25 χοίρους. Τα 24 από τα ζώα μπόρεσαν να αναζωογονηθούν μέσα σε 3,2 λεπτά μετά από υπερβολική δόση. Στους ανθρώπους, μια υπερβολική δόση φεντανύλης μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη μέσα σε περίπου τρία λεπτά και σε θάνατο μέσα σε τέσσερα έως έξι λεπτά.

Οι τεχνικοί θέλουν να μειώσουν την κλίμακα του πρωτοτύπου και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν δοκιμές με μεγαλύτερα ζώα και τελικά με ανθρώπους.

Πηγές:
Device - Ärzteblatt - Ärztezeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Οι "αγωνιστές του Σαββατοκύριακου" έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα
Πολάκης κατά Λινού: Στήσατε μηχανή για διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος