Γράφει ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, ΓΓ ΟΕΝΓΕ και εκλέκτορας ΠΙΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες πυκνώνουν ανησυχητικά δυσάρεστα συμβάντα που συνιστούν ένα «ντόμινο» λειτουργικής κατάρρευσης νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε μια σειρά περιοχές της χώρας, από την Σάμο ως την Μήλο και την Λέρο, από την Λακωνία ως την Κρήτη και την Μαγνησία.

Η αιτία είναι η κυβερνητική πολιτική «μη προσλήψεων» ιατρικού και λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού δηλαδή η πολιτική της σκόπιμης υποστελέχωσης με στόχο να επέλθει η διάλυση των πάντων ώστε να ευοδωθεί η διάλυση και ιδιωτικοποίηση των πάντων. Το γεγονός πως σχεδόν όλα τα (ηλεκτρονικά τουλάχιστον) ΜΜΕ πλέον προβάλλουν αυτά τα δυσάρεστα και ανησυχητικά γεγονότα (προφανώς γιατί η οργή των κατοίκων και των υγειονομικών είναι πλέον εκτός ελέγχου) έχει πανικοβάλλει τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη που καταφεύγει σε απίθανα επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Έχει φτάσει στο σημείο να διατυμπανίζει το αυτονόητο (π.χ. πως στο νοσοκομείο Καρύστου προσφέρθηκαν οι στοιχειώδεις απλές πρώτες βοήθειες σε μέλος οικογένειας πρώην Βρετανού πρωθυπουργού) ομολογώντας έτσι πως δυστυχώς το στοιχειωδώς αυτονόητο είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Ας δούμε πως φτάσαμε εδώ και τι πρέπει να γίνει άμεσα από εδώ και πέρα.

Από τις αρχές του 2020 ως ΟΕΝΓΕ έχουμε διατυπώσει μια συγκεκριμένη δέσμη αιτημάτων. Για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαδικασία προκήρυξης και κάλυψης των θέσεων. Για τα αναγκαία κίνητρα μισθολογικής, επιστημονικής και εργασιακής αξιοπρέπειας των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών.

Για την κάλυψη νέων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (π.χ. πανδημία, φαινόμενα κλιματικής κρίσης κλπ). Η πολιτεία αγνόησε πανηγυρικά αυτήν την δέσμη αιτημάτων μας (η οποία είναι «οικουμενική», σε πολλά σημεία της έχουν συμφωνήσει οι Επιστημονικές Εταιρείες και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος).

Ουδέποτε η κυβέρνηση απάντησε ευθαρσώς  γιατί απορρίπτει αυτήν την δέσμη αιτημάτων. Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις προ 10 μηνών ο κ. Χρυσοχοΐδης – προκάτοχος του κ. Γεωργιάδη – είχε διαβεβαιώσει πως συμμερίζεται πολλά από αυτά τα αιτήματα και πως θα δρομολογούσε την υλοποίησή τους. Φυσικά δεν έγινε τίποτα. Γιατί ; Απλά γιατί ήδη από το 2021 και το 2022 η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

Το καλοκαίρι του 2021 ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει «σχέδιο» σύμφωνα με το οποίο οι μισές τουλάχιστον υγειονομικές μονάδες της χώρας πρέπει να κλείσουν και το προσωπικό τους να μετακινηθεί στις άλλες μισές. Τον Απρίλιο και Νοέμβριο 2022 νομοθετήθηκαν «μέτρα» που «νομιμοποιούν» το φακελάκι από την τσέπη του λαού (με δυο τρόπους, με τα «απογευματινά» χειρουργεία  μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και με το «ιδιωτικό έργο» γιατρών ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές) ως «κίνητρο» για τους γιατρούς αντί για αξιοπρεπείς μισθούς και αντί για αξιοπρεπείς επιστημονικές – εργασιακές συνθήκες άσκησης της ιατρικής.

Το ότι αυτά τα «μέτρα» δεν εφαρμόσθηκαν παρά από τις αρχές του 2024, αποδείχτηκε πως οφειλόταν αποκλειστικά στο ότι μεσολαβούσαν οι βουλευτικές εκλογές του 2023. Όμως και τώρα που εφαρμόσθηκαν το αποτέλεσμα ήταν ένα ανεπανάληπτο φιάσκο (χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιάσκο με τα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία). Άλλωστε έγκυροι υγειονομικοί συντάκτες αναφέρουν πως τον επόμενο μήνα στην ΔΕΘ 2024 ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει το «σχέδιο» που είχε εξαγγείλει το 2021 : κλείσιμο πολλών υγειονομικών μονάδων ώστε το προσωπικό τους να μετακινηθεί στις υπόλοιπες.

Εκτός από τα παραπάνω (και προφανώς για να συγκαλυφθούν τα παραπάνω) ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης επιδίδεται τους τελευταίους μήνες σε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο αρλουμπολογίας ενάντια στους γιατρούς ΕΣΥ αλλά και ενάντια στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Έχει αποκαλέσει «κάφρους και ανθρωπάκια» τους γιατρούς της Λέσβου, «τρομοκράτες» τους αναισθησιολόγους των νοσοκομείων Παίδων, «ακροαριστεροκρατούμενες οργανώσεις» την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ, «τεμπέληδες που τους σπούδασε το κράτος» ( ; ) τους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που ο κ. Γεωργιάδης «θα τους δώσει να πιουν (με το ζόρι) ρετσινόλαδο» (αν δεν κάνουν τα χατηράκια του κ. Γεωργιάδη) κλπ, κλπ. Μάταια όμως.

Με αυτά με εκείνα το μόνο που κάνει ο κ. Γεωργιάδης είναι πως ομολογεί στην πράξη ότι η «τακτική» του αποτυγχάνει πανηγυρικά . Το «νόμιμο» φακελάκι από την τσέπη του λαού (αντί αξιοπρεπών μισθών και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας) ΔΕΝ λειτουργεί ως «κίνητρο» : η καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ συνεχίζεται.

Επιπρόσθετα το τελευταίο διάστημα έχουμε και ένα πρωτοφανές αλαλούμ κακοδιοίκησης σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας – διοικητών ΥΠΕ – διοικητών νοσοκομείων με φαινόμενα παρακμής και εκφύλισης. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν 14 Αυγούστου : έκπληκτος επιμελητής Ορθοπαιδικός του νοσοκομείου Ξάνθης ενημερώνεται πως από 5/8 υπάρχει εντολή από την 4η ΥΠΕ για τρίμηνη μετακίνησή του στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης όχι μόνο δεν είχε συναινέσει αλλά «έπεσε από τα σύννεφα» για τον απλούστατο λόγο πως το νοσοκομείο Ξάνθης έχει έλλειψη Ορθοπαιδικών και η διοίκηση καλεί εξωτερικούς ιδιώτες Ορθοπαιδικούς να καλύπτουν εφημερίες με «μπλοκάκι». Το εκπληκτικό όμως είναι πως έπεσε από τα σύννεφα και η διοίκηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου γιατί εκεί υπηρετούν 4 (τέσσερεις) ειδικευμένοι Ορθοπαιδικοί και ουδέποτε είχε ζητήσει ενίσχυση. Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ που είχε υπογράψει αυτήν την παράλογη και έκνομη εντολή (έκνομη γιατί ο νόμος απαιτεί συναίνεση του γιατρού) είναι πλέον διοικητής της 3ης ΥΠΕ, άρα την εντολή πρέπει να την ακυρώσει ο νυν διοικητής της 4ης ΥΠΕ που είναι ο … πρώην διοικητής της 3ης ΥΠΕ. Έχουν περάσει τόσες μέρες και ακόμα δεν έχει υπάρξει ακύρωση. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα γιατί τις τελευταίες μέρες υπάρχουν αρκετά παρόμοια με διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων να λειτουργούν (κυριολεκτικά) ως δικτατορικοί ηγέτες τοπικών αυτόνομων κρατιδίων αυθαιρετώντας κατά τα γούστα τους και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και τις υπερκείμενές τους αρχές.

Αυτή η παρακμή κακοδιοίκησης είναι η κατάληξη της προπαγανδιστικής αερολογία περί «αριστείας», «αξιοκρατίας», «αξιολόγησης», «επιτελικού κράτους» κλπ.

Πίσω από όλα τα παραπάνω κωμικοτραγικά κρύβεται ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Αυτό που λένε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί “follow the money”. Με απλά λόγια η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (ουσιαστικά χρεοκοπία) του ΕΟΠΥΥ που αγωνιωδώς προσπαθεί να συγκαλύψει ο κ. Γεωργιάδης με τα επικοινωνιακά του πυροτεχνήματα και με τις επικοινωνιακές του ανακυβιστήσεις.

Τα στοιχεία των οικονομικών απολογισμών 2023 που ήρθαν πρόσφατα προς έγκριση στα Συμβούλια Διοίκησης των νοσοκομείων ομολογούν πανηγυρικά αυτό που λέμε από χρόνια : και το 2023 (όπως το 2022) ο ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωσε σχεδόν ούτε ένα ευρώ τσακιστό στα δημόσια νοσοκομεία από αυτά που οφείλει για νοσηλείες των ασφαλισμένων του. Και μπορεί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να φυτοζωούν όσο αφορά τα λειτουργικά τους έξοδα με τα κονδύλια λειτουργικών δαπανών του κεντρικού κρατικού προϋπολογισμού, όμως αυτό δεν ισχύει για κάποια άλλα νοσοκομεία επίσης δημόσια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΝΙΜΤΣ (που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας) το οποίο τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζει οικονομικό αδιέξοδο γιατί ο ΕΟΠΥΥ του οφείλει 62 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία για την τελευταία εξαετία (2018 – 2023) εκτιμάται πως ξεπερνά τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα έχουμε καθημερινά νέα «χαράτσια» από την τσέπη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε επίπεδο προνοσοκομειακών και μετανοσοκομειακών υπηρεσιών.

Η συμμετοχή από την τσέπη του ασφαλισμένου σε φάρμακα – εξωτερικές διαγνωστικές εξετάσεις έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και αυξάνεται καθημερινά. Επιπρόσθετα, ο ΕΟΠΥΥ πρόσφατα «βάρεσε κανόνι» (κανονικότατα και επίσημα) ενάντια στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς (Βιοπαθολόγους, Ακτινοδιαγνώστες κλπ) που διατηρούν ατομικά ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια στις γειτονιές και στην περιφέρεια. Οι συνάδελφοι διαμαρτυρήθηκαν με όλους τους τρόπους και πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Το συμπέρασμα είναι πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Να διαλυθεί ότι έχει απομείνει από Εθνικό Σύστημα Υγείας και δωρεάν δημόσια περίθαλψη. Το δημόσιο (κρατικό και κοινωνικοασφαλιστικό) χρήμα να κατευθύνεται αποκλειστικά σε επιτήδειους κρατικοδίαιτους ταχαεπιχειρηματίες των ομίλων μεγάλου ιδιωτικού τομέα περίθαλψης (του οποίου η ιδιοκτησία πλέον εδράζεται εκτός χώρας, στα χέρια διεθνών «επενδυτικών» funds). Επίσης να κατευθύνεται σε τυχάρπαστους ιδιώτες αεριτζήδες εργολάβους ανθρώπινης εργασίας (όπως π.χ. εργολάβους καθαριότητας νοσοκομείων) που αποδεδειγμένα κοστίζουν τα διπλά λεφτά και κάνουν την μισή δουλειά.

Η «συμμετοχή από την τσέπη του ασφαλισμένου» να φτάσει στο 100% : όποιος δεν έχει να πληρώσει, να πεθαίνει.

Όμως η κυβέρνηση έχει κάνει ένα δομικό λάθος. Πιστεύει το ίδιο το δικό της παραμύθι : πως επειδή η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση βρίσκεται σε κρίση, η κυβέρνηση τάχα δεν έχει αντίπαλο. Κακώς βαυκαλίζεται.

Η καθημερινή αμείλικτη πραγματικότητα (στον πραγματικό κόσμο, όχι στα τεχνητά γυάλινα κλουβιά των προπαγανδιστικών καθεστωτικών μηχανισμών) είναι πως ο λαός ΔΕΝ διαχωρίζεται ανάλογα με το τι ψήφισε ο κάθε πολίτης για δικούς του λόγους σε κάποιες βουλευτικές εκλογές το 2023. Οι εκρήξεις οργής των κατοίκων (παλιότερα στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα, στο Μεσολόγγι – πρόσφατα στην Λέρο και αλλού) αλλά και ΟΛΑ τα ποιοτικά στοιχεία ΟΛΩΝ των δημοσκοπήσεων δείχνουν ακριβώς αυτό : πως το θέμα της υγείας (μαζί με την ακρίβεια στα βασικά αγαθά και τις συγκοινωνίες) αξιολογείται ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα της καθημερινότητας. Άλλωστε αυτό το ομολόγησε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές (για να το ξεχάσει φυσικά την επόμενη ημέρα όπως κάνει συνήθως).

Κι επειδή δημοκρατία δεν είναι πρώτα και κύρια να ρίχνουμε ένα χαρτί σε ένα κουτί μια Κυριακή κάθε 3 – 4 χρόνια αλλά είναι πρώτα και κύρια ο καθημερινός έλεγχος της εξουσίας, η «λύση» είναι μόνο μία : όλος ο λαός μαζί με τους υγειονομικούς να κλιμακώσει την αγωνιστική διαμαρτυρία για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να υποχωρήσει. Το θέμα της υγείας είναι εξαιρετικά σοβαρό. Είναι το δικαίωμα στην ίδια την ζωή ενάντια στον θάνατο. Δεν κάνει διακρίσεις σε ακροδεξιούς – δεξιούς – κεντρώους – αριστερούς – ακροαριστερούς – αναρχικούς κλπ. Και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ΜΙΑ ΧΑΡΑ το κατανοεί αυτό αγνοώντας την επικοινωνιακή αρλουμπολογία του κ. Γεωργιάδη που ανακαλύπτει παντού «εγκάθετους», «προβοκάτορες», «τρομοκρατικούς πυρήνες» και λοιπά ευτράπελα.

Πηγές:
Βεργίνα News

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 24 νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου - 3 θάνατοι
Πόσο μπορεί να βελτιώσει η μπανάνα την ποιότητα του ύπνου
Ο καρδιακός κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση [μελέτη]