Το Γερμανικό Ινστιτούτο για την Ποιότητα και την Αποδοτικότητα στην Υγεία (IQWiG) δεν βλέπει κανένα όφελος στον γενικό έλεγχο για την οικογενή υπερχοληστερολαιμία (FH) σε παιδιά και εφήβους - αλλά συνιστά τον έλεγχο με βάση την κλιμάκωση και διαδοχικότητα.
Κατά την άποψη του IQWiG, μόνο τα παιδιά και οι έφηβοι των οποίων τα μέλη της οικογένειας έχουν ήδη διαγνωστεί με FH θα πρέπει να ελέγχονται στο πλαίσιο του κλιμακωτού ελέγχου.
Αντίθετα, ο "Νόμος για την υγιή καρδιά" της γερμανικής κυβέρνησης, για τον οποίο το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG) παρουσίασε νομοσχέδιο τον Ιούνιο, προβλέπει επί του παρόντος τον έλεγχο όλων των παιδιών και των εφήβων για οικογενή υπερχοληστερολαιμία.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Ομοσπονδιακή Κοινή Επιτροπή (G-BA) ανέθεσε στο IQWIG να επανεξετάσει τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τον έλεγχο για FH σε παιδιά και εφήβους. Το γεγονός ότι η έκθεση δεν αναμενόταν από το υπουργείο και ότι δεν συμμετείχε η αυτοδιοίκηση, είχε ήδη προκαλέσει πολλές επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο συνιστώμενος κλιμακωτός έλεγχος πρέπει να βασίζεται στα μέλη της οικογένειας, ιδίως στους γονείς, που έχουν διαγνωστεί με οικογενή υπερχοληστερολαιμία μετά από κάποιο καρδιαγγειακό συμβάν ή στο πλαίσιο υγειονομικών ελέγχων.
Το πλεονέκτημα του κλιμακωτού ελέγχου είναι ότι διαγιγνώσκονται οι σοβαροί υπότυποι της FH, σύμφωνα με το IQWiG.
"Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα των οποίων τα μέλη της οικογένειας προσβάλλονται από ιδιαίτερα πρώιμα ή ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα είναι πιθανότερο να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη και επομένως είναι ειδικά προσβάσιμα στον κλιμακωτό έλεγχο χωρίς πρόσθετη πρόσκληση, υποστηρίζει το Ινστιτούτο.
Υποστηρίζεται η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας
Κατ' αρχήν, είναι λογικό να εντοπίζονται τα παιδιά και οι έφηβοι με FH σε πρώιμο στάδιο και να τους χορηγείται θεραπεία με στατίνες.
Σε αυτό το σημείο, η παρούσα έκθεση συμφωνεί με το "Νόμο για την υγιή καρδιά".
Σύμφωνα με το IQWIG, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 μιλά υπέρ της έγκαιρης έναρξης της θεραπείας. Στη μελέτη αυτή, οι έφηβοι με FH έλαβαν φαρμακευτική αγωγή σε μέση ηλικία 14 ετών. Η παρακολούθηση μετά από 20 χρόνια έδειξε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με τους γονείς που είχαν επίσης FH αλλά δεν είχαν λάβει έγκαιρη θεραπεία.
Μακροχρόνια μελέτη επιβεβαιώνει το όφελος της θεραπείας με στατίνες από την παιδική ηλικία και μετά
Τα άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, η οποία προκαλείται από αυτοσωμικές κληρονομικές διαταραχές στο μεταβολισμό της LDL, συνιστάται να αντιμετωπίζουν τα σημαντικά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης τους από μικρή ηλικία. Μια μακροχρόνια παρατήρηση από τις Κάτω Χώρες που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine δείχνει ότι η θεραπεία προστατεύει τους ασθενείς μέχρι την ηλικία των 40 ετών.
"Είναι αξιοσημείωτο ότι τα παιδιά δεν έφτασαν τις τιμές-στόχους της LDL χοληστερόλης που συνιστώνται σε ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες παρά τη θεραπεία με στατίνες - και παρόλα αυτά παρέμειναν χωρίς καρδιαγγειακό επεισόδιο", δήλωσε ο Stefan Sauerland, επικεφαλής του τμήματος μη φαρμακευτικών θεραπειών του IQWiG.
"Έτσι, τα αποτελέσματα της μελέτης Luirink για τη θεραπεία παιδιών και εφήβων δεν υποστηρίζουν την προσέγγιση "όσο πιο χαμηλά, τόσο το καλύτερο", η οποία μερικές φορές προπαγανδίζεται, αλλά υποδηλώνουν ότι μια σταθερή μέση δόση στατίνης είναι επαρκής ως τυπική θεραπεία για την καρδιαγγειακή προστασία".
Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα αποτελέσματα της μελέτης Luirink δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους με οικογενή υπερχοληστερολαιμία χωρίς πρόσθετα στοιχεία, λέει ο Sauerland.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη αποτελούν ήδη μια επιλεγμένη ομάδα: "Πρόκειται για παιδιά που εντοπίστηκαν μέσω κλιμακωτού ελέγχου και ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων οι γονείς έχουν ήδη υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο".
Το IQWIG φοβάται πολλά ψευδώς αρνητικά ευρήματα
Κατά τη γνώμη του IQWiG, επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα υπέρ του γενικού ελέγχου των παιδιών. Με βάση τις διαθέσιμες αναλύσεις, το Ινστιτούτο θεωρεί ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών με FH θα παρέμενε αδιάγνωστος παρά τον έλεγχο.
Δύο μελέτες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στη Γερμανία για τη δοκιμή του ελέγχου για FH σε παιδιά και εφήβους.
Ωστόσο, το IQWIG δεν αναμένει νέα ευρήματα σχετικά με την ποιότητα της εξέτασης ούτε από τη μελέτη VRONI στη Βαυαρία ούτε από τη μελέτη Fr1dolin στην Κάτω Σαξονία και το Αμβούργο, καθώς τα παιδιά με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης δεν θα παρακολουθούνται εδώ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι