Η διενέργεια προληπτικών οφθαλμολογικών ελέγχων σε δομές ατόμων με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες κρίνεται απαραίτητη, ωστόσο χαρακτηρίζεται και απαιτητική, καθώς χρειάζεται αναμφισβήτητα ιδιαίτερη εμπειρία και εξοικείωση για μια τέτοιου τύπου οφθαλμολογική προσέγγιση. Επιπλέον, πολλές φορές τα συμπτώματα των οφθαλμικών παθήσεων δεν είναι θορυβώδη και μπορεί να διαλάθουν της προσοχής των οικογενειών και των φροντιστών τους.

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε δεκάδες παιδιά που διαμένουν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και εξυπηρετούνται στα προγράμματα του Κέντρου Αποκατάστασης, Κοινωνικής Στήριξης & Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο Σωτήρ», πραγματοποίησε ο Oφθαλμίατρος Xειρουργός κ. Λάμπρος Λαμπρογιάννης, MD, MSc, PhD, FEBOpth, FEBO-SP, ειδικός στην Παιδοοφθαλμολογία από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Λαμπρογιάννης συμμετείχε εθελοντικά στην Εβδομάδα Προληπτικής Ιατρικής που διοργάνωσε πρόσφατα το Κέντρο Α.Μ.Ε.Α. «Ο Σωτήρ»,  υποβάλλοντας σε λεπτομερείς εξετάσεις συνολικά 62 παιδιά. Οι διαγνωστικές εξετάσεις συμπεριελάμβαναν έλεγχο της οπτικής οξύτητας, της οφθαλμοκινητικότητας, της στερεοσκοπικής όρασης και της διαθλαστικής ικανότητας. Στα παιδιά πραγματοποιήθηκε επίσης τονομέτρηση και βυθοσκόπηση.

Στις περιπτώσεις που ανιχνεύτηκαν παθολογικά ευρήματα, σχεδιάστηκε εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για κάθε μικρό ασθενή, πάντα σε συνεργασία και επικοινωνία, τόσο με τους συντονιστές φροντίδας του Κέντρου «Ο Σωτήρ», όσο και με τις οικογένειες των ασθενών.

Οι εξετάσεις στα παιδιά του Κέντρου Α.Μ.Ε.Α. «Ο Σωτήρ»  πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαδοχικές ημέρες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζει. Το Ινστιτούτο Ophthalmica θα εξακολουθήσει σταθερά να συμμετέχει σε συντονισμένες εθελοντικές δράσεις, παρέχοντας οφθαλμολογική φροντίδα, τεχνογνωσία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη πρόσβαση συνανθρώπων μας σε υπηρεσίες οφθαλμικής υγείας υψηλής ποιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη αξιολογείται το σενάριο να προγραμματίζεται σε ετήσια βάση ο οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά του Κέντρου Α.Μ.Ε.Α. «Ο Σωτήρ», τα οποία απολαμβάνουν φροντίδα και στήριξη σε αξιόλογο επίπεδο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν διέθεταν σταθερό εξειδικευμένο οφθαλμίατρο για τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας των ματιών τους.

To Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica αποτελεί μία ολοκληρωμένη οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας με εύκολη πρόσβαση, υπερσύγχρονες υποδομές και τεχνολογία αιχμής, η άρτια εξειδικευμένη επιστημονική του ομάδα προσφέρει υψηλής ποιότητας οφθαλμολογική φροντίδα σε προληπτικό, κλινικό, διαγνωστικό και χειρουργικό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά ολόκληρο το φάσμα των οφθαλμολογικών παθήσεων σε ασθενείς κάθε ηλικίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων στην Ελλάδα
Νέο θεραπευτικό μονοπάτι για τη θεραπεία της μεταβολικής ηπατικής νόσου
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στη Λήμνο