Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι οι γυναίκες διατρέχουν μικρότερο "κίνδυνο καρδιακής νόσου" πριν από την εμμηνόπαυση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Αυτό αλλάζει κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, η κύρια αιτία είναι η αύξηση της "κακής" LDL χοληστερόλης στο αίμα, όπως θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο στο Λονδίνο (30 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου).

"Κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, παρατηρείται αύξηση των "κακών" σωματιδίων λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και μείωση των "καλών" σωματιδίων λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL)", ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Stephanie Moreno από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC).

"Συνολικά, οι αλλαγές αυτές υποδηλώνουν ότι η εμμηνόπαυση συνδέεται με τη μετάβαση σε ένα προφίλ λιποπρωτεϊνών υψηλότερου κινδύνου, το οποίο μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η στεφανιαία νόσος".

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι λανθασμένα θεωρούνται "ανδρική ασθένεια".

Το 40% του συνόλου των θανάτων στις γυναίκες οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι γυναίκες αρρωσταίνουν περίπου δέκα χρόνια αργότερα από τους άνδρες. Η αύξηση του κινδύνου εμφανίζεται ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν επίσης 1.346 άνδρες (ομάδα αναφοράς) με μέση ηλικία 43 ετών. Συγκρίθηκαν με 1.246 γυναίκες. Από τις γυναίκες, 440 (35%) βρίσκονταν στην προεμμηνόπαυση (μέση ηλικία 34 ετών), 298 (24%) στην περίοδο γύρω από την εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση- μέση ηλικία 42 ετών) και 508 (41%) στην εμμηνόπαυση (μέση ηλικία 54 ετών).

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρατήρησης επτά ετών, καταγράφηκε αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης σε όλες τις ομάδες. Με αύξηση 8,3%, ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των γυναικών γύρω από την εμμηνόπαυση και μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Στους άνδρες, τα επίπεδα της LDL αυξήθηκαν κατά 4,8% στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες.

"Διαπιστώσαμε ότι η εμμηνόπαυση σχετίζεται με επιζήμιες αλλαγές στα λιπιδαιμικά προφίλ του αίματος. Οι πιο έντονες αλλαγές παρατηρήθηκαν στις γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση στην αύξηση των "κακών" σωματιδίων και υποκλασμάτων της LDL", δήλωσε η Moreno.

"Στο σύνολό τους, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν δικαιολογούνται προγενέστερες παρεμβάσεις".

Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να στοχεύει στην έγκαιρη θεραπεία με φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 24 νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου - 3 θάνατοι
Πόσο μπορεί να βελτιώσει η μπανάνα την ποιότητα του ύπνου
Ενδοοικογενειακή βία: Τι αλλάζει στο νομοθετικό πλαίσιο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή της