Περιπτώσεις φλεγμονής του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο κατά της CoViD, ιδίως σε νέους ανθρώπους, έχουν κατά καιρούς προκαλέσει ανησυχία τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, οι νοσήσεις αυτές ήταν σταθερά ηπιότερες από τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που προέκυψαν από τη νόσηση με CoViD ή άλλες αιτίες. Αυτό πλέον αποδείχθηκε από Γάλλους επιστήμονες.

Η Laura Semenzato και οι συν-συγγραφείς της από τον Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκων (ANSM) δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο JAMA.

Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές των ατόμων με μυοκαρδίτιδα (περίοδος παρατήρησης: ενάμιση έτος) μεταξύ του έτους 2020 και του 2022. Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση στα δεδομένα όλων των πασχόντων στη Γαλλία.

Οι επιστήμονες αναφέρουν σχετικά: "Συνολικά 4.635 άτομα νοσηλεύτηκαν λόγω μυοκαρδίτιδας. Υπήρχαν 558 περιπτώσεις μετά από εμβολιασμό, 298 μετά από νόσηση με CoViD και 3.779 ασθενείς λόγω "συμβατικής μυοκαρδίτιδας". Τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας ήταν συχνότερα μετά τον εμβολιασμό  κυρίως μετά τη δεύτερη δόση. Το 85% των προσβεβλημένων ήταν άνδρες.

Ο κίνδυνος περαιτέρω επιπλοκών εντός 18 μηνών ήταν πολύ ανομοιόμορφα κατανεμημένος και υποδηλώνει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο μετά από εμβολιασμό για την CoViD από ό,τι μετά από πραγματική ασθένεια που προκλήθηκε από SARS-CoV-2 ή άλλες αιτίες μυοκαρδίτιδας.

Για παράδειγμα, το 5,7% των ατόμων χρειάστηκε να εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων μετά από μυοκαρδίτιδα σε πιθανή σχέση με έναν εμβολιασμό.

Ωστόσο, μετά από νόσηση, το ποσοστό ήταν 12,1% μέσα σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή σημαντικά υψηλότερο.

Ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμη ελαφρώς υψηλότερος - στο 13,2% - για τους ασθενείς με "συμβατική" μυοκαρδίτιδα. Να σημειωθεί ότι η μυοκαρδίτιδα μπορεί να έχει πολλές αιτίες.

Μεταξύ των δύο εμβολίων, υπήρχε χαμηλότερος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Moderna (mRNA-1273) σε σύγκριση με το εμβόλιο BioNTech/Pfizer (BNT162b2).

Ωστόσο, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Ένας ασθενής από την ομάδα μυοκαρδίτιδας mRNA πέθανε εντός 18 μηνών. Αυτό σήμαινε ποσοστό θνησιμότητας 0,2 %. Αντίθετα, τέσσερα άτομα από την ομάδα με μυοκαρδίτιδα πέθαναν μετά από νόσο CoViD (1,3 %) και 49 ασθενείς μετά από "συμβατική" μυοκαρδίτιδα (επίσης 1,3 %).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορεί η φωνή να αποκαλύψει εάν έχετε διαβήτη τύπου 2;
'Ερευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη Novartis
Νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη με σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα