Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νέα γενιά στην Ευρώπη χρησιμοποιεί όλο και λιγότερο προφυλακτικά πριν από το σεξ.

Η χρήση προφυλακτικών μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών εφήβων έχει μειωθεί σημαντικά από το 2014, ενώ το ποσοστό των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις είναι ανησυχητικά υψηλό, ανακοίνωσε το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη με έδρα την Κοπεγχάγη κατά την παρουσίαση μιας νέας έκθεσης για το θέμα.

Αυτό θέτει τους νέους σε σημαντικό κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολυσματικών ασθενειών και ανεπιθύμητων κυήσεων, προειδοποίησε ο οργανισμός.

Για την έκθεση, η οποία αποτελεί μέρος μιας ακόμη πιο ολοκληρωμένης μελέτης για την υγεία των νέων, δεκάδες χιλιάδες 15χρονοι από 42 χώρες και περιοχές της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καναδά ερωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους υγεία κάθε τέσσερα χρόνια από το 2014 έως το 2022.

Ένα από τα αποτελέσματα που προέκυψε είναι: "Ένα σημαντικό ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών ερωτηθέντων κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις. Το ποσοστό των αγοριών που δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την τελευταία τους σεξουαλική επαφή μειώθηκε από 70 σε 61% μεταξύ 2014 και 2022, και από 63 σε 57% των κοριτσιών.

Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) δεν χρησιμοποίησε ούτε προφυλακτικό ούτε αντισυλληπτικό χάπι κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή του."

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα στοιχεία υποδεικνύουν σημαντικά κενά στην κατάλληλη για την ηλικία σεξουαλική αγωγή και στην πρόσβαση σε αντισυλληπτικά.

"Τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι ανησυχητικά, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη", εξήγησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Hans Kluge. Η κατάλληλη για την ηλικία σεξουαλική αγωγή εξακολουθεί να παραμελείται σε πολλές χώρες - και όπου υπάρχει, έχει δεχτεί ψευδώς πυρά τα τελευταία χρόνια για δήθεν προώθηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

"Η ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι το κλειδί για να μπορέσουν όλοι οι νέοι να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το σεξ σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο της ζωής τους - τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, András Költo του Πανεπιστημίου του Galway.

Οι νέοι χρειάζονται όχι μόνο πληροφορίες, αλλά και ασφαλή μέρη για να συζητήσουν θέματα όπως η συναίνεση στο σεξ, οι στενές σχέσεις, η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκαίνια Κέντρων Υγείας Παλαμά και Μουζακίου Καρδίτσας
Δυναμικές και στατικές διατάσεις: Ποιες είναι οι διαφορές τους
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη