Μια σειρά "ανθρωπιστικών παύσεων" στις μάχες στη Γάζα πρόκειται να ξεκινήσει την Κυριακή, προκειμένου να επιτραπεί σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να εμβολιαστούν κατά της πολιομυελίτιδας.

Η συμφωνία έρχεται αφότου αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ένα 10 μηνών βρέφος παρέλυσε μερικώς μετά από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια.

Τι είναι η πολιομυελίτιδα και πώς μεταδίδεται;

Η πολιομυελίτιδα είναι μια σοβαρή και εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω της επαφής με τα κόπρανα (poo) ενός μολυσμένου ατόμου ή, σπανιότερα, μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με τη λοίμωξη δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μερικοί θα έχουν:

  • Υψηλή θερμοκρασία.
  • Πονόλαιμο.
  • Πονοκέφαλο.
  • Δυσκαμψία του αυχένα.
  • Μυϊκούς πόνους.
  • Πόνο στο στομάχι.
  • Ναυτία.

Μία στις 200 λοιμώξεις οδηγεί σε σοβαρότερα προβλήματα, όταν ο ιός εισβάλλει στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση, συνήθως των ποδιών.

Μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες και περίπου το 5 έως 10% των ανθρώπων που είναι παράλυτοι πεθαίνουν επειδή οι αναπνευστικοί μύες τους ακινητοποιούνται.

Γιατί επιστρέφει η πολιομυελίτιδα στη Γάζα;

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι ο ιός επανεμφανίστηκε επειδή ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει διαταράξει τα τακτικά προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών. Έχει επίσης προκαλέσει τεράστιες ζημιές στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο ΠΟΥ λέει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ήταν τα βέλτιστα πριν από τη σύγκρουση.

Το 2022, η κάλυψη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας υπολογίστηκε σε 99% για δύο δόσεις εμβολίου. Ωστόσο, αυτό έχει πέσει σε λιγότερο από 90%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ποιο είναι το σχέδιο εμβολιασμού των παιδιών στη Γάζα;

Στόχος είναι να εμβολιαστούν περίπου 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει στο κέντρο της Γάζας την Κυριακή, με τρεις συνεχόμενες καθημερινές παύσεις στις μάχες μεταξύ 6 π.μ. και 3 μ.μ. τοπική ώρα.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη νότια Γάζα, όπου θα υπάρξει άλλη μια τριήμερη παύση και θα ακολουθήσει η βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, τα παιδιά που θα κάνουν το εμβόλιο θα χρειαστούν μια δεύτερη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στοχεύουν να επιτύχουν κάλυψη εμβολίων 95% σε όλη τη λωρίδα, το επίπεδο που απαιτείται για να σταματήσει η μετάδοση του ιού στη Γάζα.

Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, υπάρχει συμφωνία για πρόσθετη ανθρωπιστική παύση ώστε να επιτραπεί η τέταρτη ημέρα εμβολιασμού.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια δόσεις του νέου από του στόματος εμβολίου πολιομυελίτιδας τύπου 2 (nOPV2) βρίσκονται ήδη στη Γάζα, με 400.000 επιπλέον δόσεις να πρόκειται να φτάσουν σύντομα.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν από το προσωπικό του ΟΗΕ και άλλους τοπικούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινότητας έχουν εκπαιδευτεί για να κάνουν το εμβόλιο.

Τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε νοσοκομεία, νοσοκομεία υπαίθρου και κέντρα πρωτοβάθμιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ασφαλής μεταφορά και ψύξη των εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων στην Ελλάδα
Νέο θεραπευτικό μονοπάτι για τη θεραπεία της μεταβολικής ηπατικής νόσου
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στη Λήμνο