Από τις 26 Αυγούστου καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β. 

Όσοι γονείς έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό των παιδιών με ιδιωτική δαπάνη, θα μπορούν να ολοκληρώσουν το σχήμα με συνταγογράφηση των δόσεων που έχουν απομείνει.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-επαγγελματιών Παιδιάτρων, οι οποίοι είχε επισημάνει στις αρχές Αυγούστου πως υπήρχε πρόβλημα με τη συνταγογράφηση του εν λόγω εμβολίου.

Στο έγγραφο - απάντηση του ΕΟΠΥΥ, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

"Κατόπιν έκδοσης του νέου καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων με ημερομηνία έναρξης ισχύος από 26.8.2024 και σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο Baxsero αποζημιώνεται 'Σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών', η ως άνω ημερομηνία αποτελεί την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών με τον κωδικό Ζ23.8 και αφορά σε όλα τα υγιή βρέφη ηλικίας έως 18 μηνών χορηγούμενο σε τρεις δόσεις συνολικά, οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Διευκρινίζεται ότι τα βρέφη που έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό με ιδιωτική δαπάνη, θα μπορούν να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα με συνταγογράφηση των δόσεων που έχουν απομείνει στις αντίστοιχες ηλικίες όπως έχουν οριστεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε συνταγή επιτρέπεται μόνο μία δόση εμβολίου και δεν επιτρέπεται να εκδίδονται δίμηνες συνταγές".

Κρούσματα

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών.

Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα fake news και η συνομωσιολογία για την ευλογιά των πιθήκων
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Άτομα με αναπηρίες: μεγάλο πρόβλημα οι διακρίσεις και η μοναξιά [μελέτη]