Αν σε εσάς ή σε ένα κοντινό σας πρόσωπο έχουν συνταγογραφηθεί στατίνες, υπάρχει καλός λόγος. Οι στατίνες βοηθούν στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, η οποία, με τη σειρά της, μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Μερικοί ασθενείς, όμως, μπορεί να παρατηρήσουν ότι παίρνουν μερικά κιλά όταν αρχίζουν να παίρνουν στατίνες. Υπάρχει λοιπόν κάποια σχέση μεταξύ αυτών των δύο;

Η σύνδεση μεταξύ στατινών και αύξησης βάρους

Ορισμένα φάρμακα συνοδεύονται από προειδοποιήσεις που αναφέρουν την αύξηση βάρους ως πιθανή παρενέργεια. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά φάρμακα, κορτικοστεροειδή και ινσουλίνη - όχι οι στατίνες, όμως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καταληκτική απόδειξη ότι οι στατίνες την προκαλούν. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι χρήστες στατινών τείνουν να έχουν αύξηση βάρους και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό προκαλείται από το φάρμακο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αύξηση βάρους και η χρήση στατινών συνδέονται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Για παράδειγμα, μια άλλη θεωρία λέει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν στατίνες είναι πιο πιθανό να έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα που να οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο αύξησης βάρους.

Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για τη σύνδεση μεταξύ στατινών και αύξησης βάρους:

Η πιθανή επίδραση των στατινών στις ορμόνες της πείνας

Τουλάχιστον μία μελέτη έχει δείξει ότι η λήψη στατινών μπορεί να μειώσει μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο της όρεξής σας, την λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που λέει στο σώμα σας ότι έχετε χορτάσει. Και οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη ανακάλυψαν ότι, σε κυτταρικό επίπεδο, η εισαγωγή στατινών μείωσε την παραγωγή λεπτίνης. Λιγότερη λεπτίνη σημαίνει περισσότερο αίσθημα πείνας. Βέβαια, αυτές οι μελέτες βρίσκονται σε πρωταρχικό στάδιο και δεν έχουν γίνει σε ανθρώπους, συνεπώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Η επίδραση των λιγότερο υγιεινών συνηθειών

Οι στατίνες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη συχνά συνδέεται με μια λιγότερο θρεπτική διατροφή και χαμηλά επίπεδα άσκησης. Πολλοί άνθρωποι που είναι δραστήριοι και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη, οπότε δεν είναι πάντα απαραίτητο η υψηλή χοληστερόλη να προκύπτει από κακές συνήθειες στην καθημερινή ζωή. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένας συσχετισμός που εμφανίζεται συχνά.  Γνωρίζουμε επίσης ότι οι λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τα χαμηλά επίπεδα άσκησης σχετίζονται με την αύξηση βάρους. Συνεπώς, μπορεί να μην είναι οι στατίνες που προκαλούν την αύξηση βάρους, αλλά ο τρόπος ζωής που ακολουθούσε κάποιος για καιρό πριν αρχίσει την λήψη του φαρμάκου.  

Ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας

Συνήθως, οι στατίνες συνταγογραφούνται όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές σε πρώτο στάδιο για να πέσει η χοληστερόλη. (Ή όταν οι ασθενείς επιλέγουν να λάβουν φάρμακα αντί να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης.) Συνεπώς, ο λόγος που πολλοί άνθρωποι μπορεί να παίρνουν βάρος όσο λαμβάνουν στατίνες μπορεί να είναι ότι αισθάνονται πως το φάρμακο είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα και συνεχίζουν τις ανθυγιεινές τους συνήθειες - που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σχετίζεται η δυσκοιλιότητα με τον πόνο στην πλάτη;
Τα fake news και η συνομωσιολογία για την ευλογιά των πιθήκων
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη