Μερικές μόνο αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ρίξετε τις αυξημένες τιμές της “κακής” LDL χοληστερόλης, χωρίς αναγκαστικά να πάρετε φάρμακα. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι γιατροί θα προτείνουν μια περίοδο προσαρμογής των διατροφικών σας συνηθειών και περισσότερης άσκησης προτού ελέγξουν αν αυτό ήταν αρκετό για την μείωση της χοληστερόλης. Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν ολοκληρώσουν την δουλειά, τότε χορηγούνται και φάρμακα.

Φυσικά, ως ασθενείς έχετε κάθε δικαίωμα να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σάς συνταγογραφήσει απευθείας ένα φάρμακο για την χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές στις συνήθειες δεν είναι αναγκαίες για να μην επαναληφθεί το πρόβλημα. Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη μπορεί να είναι σημαντικά, ακόμη και να σώσουν ζωές, αλλά τίποτα δεν θα ρυθμίσει την χοληστερόλη σας καλύτερα σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο από την ισορροπημένη διατροφή και την γυμναστική.

Ο γιατρός σας έχει πολλές επιλογές όταν συνταγογραφεί φάρμακα για τη χοληστερόλη. Το καθένα λειτουργεί διαφορετικά:

  • Οι στατίνες εμποδίζουν το συκώτι σας να παράγει χοληστερόλη, κάτι που μειώνει την ποσότητα στην κυκλοφορία του αίματός σας.
  • Οι αναστολείς απορρόφησης της χοληστερόλης εμποδίζουν το έντερο σας να απορροφήσει τη χοληστερόλη. Ο γιατρός σας μπορεί να τους προσθέσει στη συνταγή σας αν οι στατίνες από μόνες τους δεν λειτουργούν.
  • Οι δεσμευτές χολικών οξέων μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης εμποδίζοντας το χολικό οξύ στο στομάχι σας να απορροφηθεί στο αίμα σας, έτσι ώστε το συκώτι σας να χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη από το αίμα σας για να παράγει περισσότερο χολικό οξύ.
  • Οι αναστολείς PCSK9 μειώνουν τα επίπεδα της LDL απενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη σε κύτταρα που βρίσκονται στο συκώτι σας.
  • Οι αναστολείς τριφωσφορικής-κιτρικής λυάσης αδενοσίνης (ACL) λειτουργούν στο συκώτι σας για να εμποδίσουν την παραγωγή χοληστερόλης.
  • Η νιασίνη επιβραδύνει την παραγωγή λιπών στο αίμα στο συκώτι σας.

Όλα αυτά τα φάρμακα όμως λειτουργούν καλύτερα για να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας όταν τα συνδυάζετε με πιο υγιεινές συνήθειες στην καθημερινή σας ζωή.

Μερικές τροποποιήσεις στη διατροφή σας μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας. Αυτές είναι οι εξής:

  • Μειώστε τα κορεσμένα λίπη: Όταν μειώνετε την ποσότητα κόκκινου κρέατος και τυριών/γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, μειώνετε τα επίπεδα της LDL.
  • Κόψτε τα τρανς λιπαρά: Αυτοί οι παράγοντες που αυξάνουν τη χοληστερόλη κρύβονται στη μαργαρίνη καθώς και σε μπισκότα, κέικ και άλλα επεξεργασμένα γλυκά. Μπορείτε να δείτε τα τρανς λιπαρά στις διατροφικές ετικέτες γραμμένα και ως μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια.
  • Αυξήστε τα ω-3 λιπαρά οξέα: Αν και δεν μειώνουν τα επίπεδα LDL, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια. Βρείτε τα σε καρύδια, αβοκάντο, λιναρόσπορο ή ψάρια όπως σολομό, σκουμπρί και σαρδέλα.
  • Ακολουθήστε μία κατά βάση φυτική διατροφή: Τρόφιμα όπως τα φασόλια, τα όσπρια και το σπανάκι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας ενώ παρέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Καταναλώστε τρόφιμα με διαλυτές φυτικές ίνες: Τρόφιμα όπως η βρώμη, τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μήλα και τα αχλάδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μειώνουν την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Κόψτε το κάπνισμα

Ανεξάρτητα από τη μορφή (τσιγάρο, άτμισμα), ο καπνός βλάπτει την καρδιά σας. Η νικοτίνη στον καπνό αυξάνει τη χοληστερόλη και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν χαμηλότερα επίπεδα HDL, υψηλότερη LDL και υψηλότερη ολική χοληστερόλη σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Κάντε την καρδιά σας πιο δυνατή

Η τακτική άσκηση αυξάνει την χοληστερόλη HDL και μειώνει τα τριγλυκερίδια, έναν άλλο τύπο λιπιδίου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει σε σκληρύνσεις των αρτηριών. Το κλειδί δεν είναι η ένταση της γυμναστικής, αλλά η συνέπεια. Φροντίστε να γυμνάζεστε για 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκαίνια ανακαινισμένου 6ου ορόφου του νοσοκομείου "Μεταξά"
Οι λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί να παραμείνουν στο έντερο [μελέτη]
'Αδ. Γεωργιάδης: Μειώθηκε κατά 23.000 άτομα η λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση