Στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής Dr. John William McEvoy από το Πανεπιστήμιο Galway της Ιρλανδίας και η καθηγήτρια Dr. Rhian Touyz από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά παρουσίασαν μια επικαιροποιημένη κατευθυντήρια γραμμή για τη θεραπεία της "αυξημένης αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης". Αυτός και μόνο ο τίτλος καθιστά σαφές ότι η κατευθυντήρια γραμμή δεν περιορίζεται στην έκδηλη υπέρταση, αλλά εστιάζει και στις αυξημένες τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Η κατευθυντήρια γραμμή εισάγει την "αυξημένη αρτηριακή πίεση" ως νέα κατηγορία αρτηριακής πίεσης, η οποία ορίζεται ως εύρος τιμών 120 έως 139 mmHg συστολική και 70 έως 89 mmHg διαστολική. Ο ορισμός της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) παραμένει αμετάβλητος σε τιμές από 140/90 mmHg.

Η νέα κατηγορία εισήχθη για να εξεταστεί το ενδεχόμενο εντατικότερης θεραπείας της αρτηριακής πίεσης για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ιδίως εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με ανακοίνωση της ESC.

"Αυτή η νέα κατηγορία αυξημένης αρτηριακής πίεσης αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν μετατρέπονται από φυσιολογική αρτηριακή πίεση σε υπέρταση εν μία νυκτί", λέει ο McEvoy.

Αντίθετα, πρόκειται για μια σταθερή αύξηση των τιμών.

Επιπλέον, διάφορες υποομάδες ασθενών αυτής της κατηγορίας, όπως εκείνοι με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη θεραπεία προτού περάσουν το κατώφλι της υπέρτασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όταν το παιδί φεύγει από το σπίτι: Το σύνδρομο άδειας φωλιάς
Ακόμη και η λίγη άσκηση μπορεί να προστατεύσει από την άνοια
Ακμή: Δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα μας