Πέρυσι, ο αριθμός των θανάτων από χολέρα αυξήθηκε δραματικά παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι αναφέρθηκαν 71% περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα σε σχέση με το 2022.

Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 13%. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι πέθαναν πέρυσι από τη λοίμωξη που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.

Αναφέρθηκαν συνολικά 535.321 κρούσματα, το 38% των οποίων αφορούσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Καθώς δεν καταγράφονται και δεν διαγιγνώσκονται παντού όλα τα κρούσματα, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος. Η χολέρα είναι μια διαρροϊκή ασθένεια κατά την οποία ο οργανισμός χάνει πολλά υγρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται μέσω της κατανάλωσης νερού μολυσμένου με περιττώματα ή εμετό από άρρωστους ανθρώπους ή μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων.

Στην Αφρική, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ στην Ασία και τη Μέση Ανατολή έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκθέσεις, ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε υψηλός και φέτος: Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ 342.000 κρούσματα ασθένειας και 2.400 θάνατοι.

"Οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, η ανεπαρκής παροχή νερού και η ανεπαρκής αποχέτευση, η φτώχεια, η υπανάπτυξη και ο εκτοπισμός πληθυσμών λόγω νέων και αναζωπυρούμενων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών συνέβαλαν στην αύξηση των κρουσμάτων χολέρας κατά το περασμένο έτος", δήλωσε ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν πάρα πολύ λίγα διαθέσιμα εμβόλια. Πέρυσι, παρήχθησαν 36 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, αλλά οι χώρες χρειάζονταν στην πραγματικότητα διπλάσια ποσότητα. Η παραγωγή ενισχύεται με κάθε δυνατό μέσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας Υγείας
Νοσηλευτής από το νοσοκομείο Χαλκίδας άσκησε βία στη νοσηλεύτρια σύζυγό του
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή