Οι μισθοί των υγειονομικών είναι στην περιοχή αυτών του ανειδίκευτου εργάτη, ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και παρουσίασε λίστα με τις μηνιαίες απολαβές πρωτοδιοριζόμενων εργαζόμενων στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με αυτήν, οι καθαρές αποδοχές τους είναι:

  • Για νοσηλευτή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 816 ευρώ το μήνα
  • Για νοσηλευτή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 716 ευρώ
  • Για τραυματιοφορέα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης 664 ευρώ
  • Για γιατρό, επιμελητή Β' 1.216 ευρώ το μήνα.

"Εάν θεωρείτε ότι με ψίχουλα μπορούμε να προσελκύσουμε υγειονομικό προσωπικό στο σύστημα, είναι γελασμένος ο υπουργός, είναι γελασμένη η κυβέρνηση", είπε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε: "Επιτέλους, αύξηση των δημοσίων δαπανών, υψηλούς μισθούς, μισθούς που τους αξίζουμε, κίνητρα και η χρηματοδότηση που να είναι σε ένα ύψος που θα επιτρέπει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ασφάλεια, γιατί σήμερα δεν λειτουργούν με ασφάλεια".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων στο σύστημα τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι μείον 6.000 άτομα. "Έχουμε ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών και προσλήψεις με το σταγονόμετρο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πια δεν είναι ελκυστικό. Οι μισθοί μας είναι στην περιοχή του ανειδίκευτου εργάτη, δεν είμαστε ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, δεν μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι και δεν μπορείς έτσι να προσεκλύσεις υγειονομικό προσωπικό", ανέφερε και συμπλήρωσε: "Για να ζήσουμε τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε δουλειά ή στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Γι αυτό υπάρχει το κύμα φυγής".

Αναφερόμενος στα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ο κ. Γιαννάκος είπε πως "δεν είναι δυνατόν, σε έναν γιατρό επιμελητή Β' που παίρνει 1.200 ευρώ, να του λες ότι θα πας σε ένα νησί να δουλέψεις ή σε μια άγονη περιοχή και θα σου δώσω 300 ευρώ μικτά. Δεν καλύπτεις ούτε το νοίκι του σπιτιού. Και αυτά τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Πάρα πολλά νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα η Ρόδος και πολλά άλλα, έχουν σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου [Μελέτη]
Στο ΙΤΕ δυο νέες χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας
Πορεία ΠΟΕΔΗΝ: "Σε λειτουργικό αδιέξοδο ο δημόσιος τομέας Υγείας"