Η αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ Τέιλορ Σουίφτ αναφέρεται επανειλημμένα στη διατροφική της διαταραχή και στις σχετικές αμφιβολίες για το σώμα της. Με τον τρόπο αυτό, η 34χρονη προφανώς βοηθά τους θαυμαστές της που παλεύουν με τη δική τους εικόνα σώματος. Αυτό αναφέρει αμερικανική ερευνητική ομάδα στο εξειδικευμένο περιοδικό "Social Science & Medicine".

Σε μια θεματική ανάλυση, οι συγγραφείς ανέλυσαν περίπου 200 αναρτήσεις που δημοσιεύτηκαν από θαυμαστές της Swift στις πλατφόρμες Reddit και Tiktok. Σύμφωνα με τη μελέτη, η λειτουργία της Swift ως πρότυπο παίζει σημαντικό ρόλο για τις συχνά γυναίκες θαυμάστριές της.

Πολλές από τις λεγόμενες "Swifties" είδαν τη μουσικό ως πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Η διαφάνεια της Swift τις ενέπνευσε να ξεπεράσουν τις δικές τους ασθένειες. Οι θαυμαστές αναφέρονταν επανειλημμένα στο ντοκιμαντέρ "Miss Americana" (2020), στο οποίο η Swift μίλησε για το θέμα.

Οι "Swifties" χρησιμοποιούσαν επίσης ορισμένα τραγούδια της τραγουδίστριας στις αναρτήσεις τους, οι στίχοι των οποίων επιτρέπουν συσχετισμούς με την ψυχική υγεία.

Τραγούδια όπως το "You're On Your Own, Kid" και το «Tied Together With a Smile» χρησιμοποιήθηκαν από τους θαυμαστές για να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ανασφάλειες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, το θέμα της εικόνας του σώματος σε σχέση με την Τέιλορ Σουίφτ συζητήθηκε επίσης αμφιλεγόμενα στις πλατφόρμες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μουσικό βίντεο για το τραγούδι "Anti-Hero" από το 2022 προκάλεσε συζήτηση.

Στην αρχική εκδοχή του κλιπ, η Swift στεκόταν πάνω σε μια ζυγαριά που σε μια σκηνή εμφάνιζε τη λέξη "λίπος".

Ενώ ορισμένοι θαυμαστές υπερασπίστηκαν την απεικόνιση ως έκφραση των ανασφαλειών της ίδιας της Swift, άλλοι ένιωσαν πληγωμένοι από αυτήν. Η καλλιτέχνης αντικατέστησε αργότερα το βίντεο στο διαδίκτυο με μια άλλη εκδοχή που δεν περιείχε πλέον τη λέξη.

Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι οι θαυμαστές αντικειμενοποιούσαν το είδωλό τους στις αναρτήσεις, δηλαδή την υποβάθμιζαν στο σώμα της.

Για παράδειγμα, σημερινές φωτογραφίες της Swift αντιπαραβάλλονταν με παλαιότερες εικόνες. Οι χρήστες σχολίαζαν πόσο "υγιής" και "ευτυχισμένη" φαινόταν η Swift σε σύγκριση με το παρελθόν. Ταυτόχρονα, όμως, οι θαυμαστές επέκριναν τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που επικεντρώνονταν στην εμφάνιση ή το βάρος της Swift.

"Αυτή η ανάλυση δείχνει τον θετικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι διασημότητες, αλλά υπογραμμίζει επίσης τους περιορισμούς των προσωπικών δηλώσεων όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση συστημικών προβλημάτων όπως η λιποφοβική προκατάληψη", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Lizzy Pope από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χορήγηση σεμαγλουτίδης με βάση την υδρογέλη - Θα χορηγείται μια φορά το μήνα
Παιδιά: Ο φυσιολογικός ορός μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος [μελέτη]
ΕΟΠΥΥ στην 88η ΔΕΘ: Ο πολίτης στο επίκεντρο των υπηρεσιών Υγείας