Οι πολύποδες ενδομητρίου είναι αναπτύξεις στο εσωτερικό της μήτρας που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία, αν και συνήθως είναι καλοήθεις. Όταν ανιχνεύονται τυχαία κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφικού ελέγχου, οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα.

«Πρώτον, η υστεροσκόπηση είναι η κύρια διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που επιτρέπει την άμεση οπτική εξέταση του εσωτερικού της μήτρας και την αφαίρεση του πολύποδα, αν κριθεί απαραίτητο. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως ασφαλής, με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών, και μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική ή γενική αναισθησία», επισημαίνει ο κ. Κώστας Παναγιωτίδης MRCOG, MSc (Cardf), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg), Επιμελητής χειρουργός, μαιευτήρας και γυναικολόγος και προσθέτει:

«Οι πολύποδες ενδομητρίου μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να προκαλούν συμπτώματα όπως ανώμαλη αιμορραγία, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και προβλήματα γονιμότητας. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, η αφαίρεση του πολύποδα είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή.

Η παρακολούθηση μετά την αφαίρεση είναι επίσης σημαντική. Ο γυναικολόγος θα πρέπει να ενημερώσει την ασθενή για τα αποτελέσματα της βιοψίας του πολύποδα και να συζητήσει τυχόν περαιτέρω βήματα, όπως την τακτική παρακολούθηση με υπερηχογράφημα για την ανίχνευση τυχόν νέων πολυπόδων».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα