Το ΕΣΥ έχει προβλήματα, καθώς πρόκειται για ένα εκτεταμένο δίκτυο, το οποίο καλύπτει καθημερινά 80.000 ασθενείς. Είναι δυνατό να μην έχει μία αστοχία ή κάτι που να μην πήγε όπως θέλουμε;

Αυτό, όμως, απέχει σημαντικά από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί εγκατάλειψης του συστήματος, το οποίο βελτιώνεται σταθερά.

Τα παραπάνω ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τα κίνητρα προς τους υγειονομικούς και κάνοντας απολογισμό των όσων αλλάζουν καθημερινά.

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία σύγκρισης της εικόνας που επικρατούσε το 2019 και σήμερα (ολόκληρη η παρουσίαση πιο κάτω).

Έκανε λόγο για εξελισσόμενη προπαγάνδα σε σχέση με την εικόνα του συστήματος, την οποία χαρακτήρισε ψευδή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ.

Σημείωσε πως ελλείψεις γιατρών υπάρχουν και στις πιο πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία.

Για το θέμα της φορολόγησης των νοσοκομειακών γιατρών, σχολίασε πως ήταν αίτημα του κλάδου, ενώ σήμερα παρουσιάζεται ως "ψίχουλα" από συνδικαλιστές: "Εάν είναι ψίχουλα, γιατί το ζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια;", διερωτήθηκε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως "βάζουμε κίνητρα, για να έχουμε περισσότερους παθολόγους στο ΕΣΥ".

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε πως τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι διαχρονικά και άμεσα, τα οποία επιχειρείται να λυθούν με βελτίωση της οργάνωσης.

"Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ποτέ οργανωμένο σύστημα πρόληψης", είπε, σημειώνοντας πως το κράτος οργανώνει το σύστημα αυτό και υπάρχει πλέον ένα μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας.

"Αυτό θα το δείτε να συμβαίνει σε κάθε κομμάτι του ΕΣΥ", σημείωσε, λέγοντας πως πολλά θα φανούν μετά τα 2027.

Τις επόμενες μέρες - είπε - βγαίνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο αποβλέπει και στην παροχή κινήτρων (30.000 ευρώ), ενώ δημιουργούνται και επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης από τις 7 Ιουλίου 2019 έως σήμερα.

Ανέδειξε την προσφορά του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το σύστημα εμβολιασμών κατά της CoViD.

Κατάρρευση

Τόνισε πως το σύστημα δεν είναι δυνατό να καταρρέει με 3.500 ασθενείς να χειρουργούνται και 6.500 εξυπηρετούνται καθημερινά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Άφησε αιχμές για όσους αναφέρονται σε κατάρρευση, λέγοντας πως στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Το 2019, το ΕΣΥ είχε 78.272 προσωπικό και τώρα 86.138 άτομα (10% περισσότεροι).

Τα περισσότερα νοσοκομεία (κυρίως τα μεγάλα) έχουν το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του.

Υπάρχουν, όμως, νοσοκομεία, κυρίως στην περιφέρεια, τα οποία έχουν λιγότερο προσωπικό, με προβλήματα στον εργαστηριακό τομέα.

Οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού καθυστερούν λόγω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ: "Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να το λύσουμε", σχολίασε, λέγοντας πως 12.500 θέσεις έχουν βγει άγονες.

Απολαβές γιατρών

Τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς. Τον Αύγουστο του 2022, δίνονταν επιπλέον 800 ευρώ στους γιατρούς.

Υπήρξε αύξηση βασικού μισθού και επιδομάτων που αντιστοιχεί στα 20 έως 50 ευρώ ανά γιατρό.

Αυξήθηκε η αμοιβή για εφημερίες γιατρών (200 ευρώ ανά γιατρό) και το κίνητρο για προσέλκυση στις άγονες περιοχές 100 έως 50 ευρώ ανά γιατρό. Αυτό γίνεται 300 ευρώ έως 150 ευρώ και στις δύσκολες ειδικότητες μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο θα υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών.

Υπήρξε αύξηση σε 5 επιδόματα, με μεσοσταθμική αύξηση να φτάνει στο 19%. Επιμελητής β' είχε το 2019 καθαρές αποδοχές 1.938 το 2019, από το 2025 θα έχει 2.464 καθαρά (αύξηση 22%).  Ο αναισθησιολόγος θα λαμβάνει 2.480 ευρώ.

Αν υπηρετεί στην Κω, λάμβανε το 2019 το ποσό των 1.924 ευρώ και θα παίρνει 2.624 ευρώ.

Επιμελητής α' σε μεγάλο νοσοκομείο έπαιρνε 2.039 καθαρά και το 2025 θα λαμβάνει 2.483 ευρώ (αύξηση 21,78%).

Συντονιστής διευθυντής λάμβανε 2.085 ευρώ και θα λαμβάνει 2.483 ευρώ (αύξηση 19%).

Χρηματοδότηση

Σχολιάζοντας τα περί κατάρρευσης, είπε πως φέτος 280.000 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί (αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι), ενώ έχουν αυξηθεί κατά 7,5% και οι νοσηλείες.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση είπε πως μεταξύ 2023 - 2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατομμύρια ευρώ και ο συνολικός τομέα της Υγείας με επιπλέον 980 εκατομμύρια.

Από του χρόνου, τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται με βάση το τι παράγουν, με βάση στοιχεία όπως τα χειρουργεία και οι νοσηλείες.

Χειρουργεία

Για τη λίστα χειρουργείου που θεσπίστηκε το 2017, είπε πως είχε γίνει με άναρχο τρόπο.

Το 2024, έγιναν 150.000 τηλεφωνήματα σε πολίτες, εκκαθαρίστηκε η λίστα του χειρουργείου και έχουμε περάσει σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που το νοσοκομείο μπορεί να βλέπει τις αναμονές ανά κλινική.

Εξήγησε πως σταδιακά θα υπάρξει ένα σύστημα στο οποίο ο ασθενής δεν θα μπορεί να παρακάμψει τη λίστα.

Για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, από τα οποία δεν εξαιρείται ο ιδιωτικός τομέας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το υπουργείο Υγείας έχει λάβει το "πράσινο φως" από τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αναμένεται τελική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν.

Σκοπός είναι να μειωθεί η αναμονή που ξεπερνά τους 4 μήνες, η οποία μπορεί να φτάνει έως και 2 χρόνια και οι δικαιούχοι θα είναι περίπου 37.000 ασθενείς.

Περιέγραψε ένα σύστημα το οποίο θα "μπλοκάρει" τη διαδικασία των χειρουργείων σε κλινικές που παρακάμπτουν τη λίστα αναμονής.

Εφημερίες

Προανήγγειλε αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

Σημείωσε πως η αλλαγή γίνεται σε συνεργασία με γιατρούς που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, υπάρχει πρόβλημα με την αναμονή σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Το χαρακτήρισε δομικό πρόβλημα και είπε πως ο στόχος είναι να μειωθεί στη 1,5 ώρα.

Για την 24ωρη εφημερία, επισήμανε πως πρόκειται για "σενάριο", το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει.

Το οριστικό σχέδιο αναμένεται να έχει παρουσιαστεί έως τον Οκτώβριο.

Έργα

Για τα έργα του Ταμείου Ανθεκτικότητας, τόνισε πως συντελείται αναβάθμιση των υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, πολλά νοσοκομεία έχουν ηλικία 20 έως 45 ετών και από το 2009 δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση.

Ανακοίνωσε πως 1,5 δισ. ευρώ διατίθενται μόνο για αναβάθμιση των κτιρίων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική στις 14 Σεπτεμβρίου
Συμφωνία Genesis Pharma με Santhera Pharmaceuticals
Υπέρταση στην κύηση