Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπερβολική έκθεση σε εξωτερικό νυχτερινό φως θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Alzheimer.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroscience υποδεικνύει ότι η υπερβολική φωτορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Alzheimer σε μεγαλύτερους και νεότερους ενήλικες.

Όμως, για ανθρώπους κάτω των 65 ετών η έκθεση στο νυχτερινό φως αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλους γνωστούς παράγοντες.

Με βάση χάρτες φωτορύπανσης σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ, ερευνητές αξιολόγησαν πώς το επίπεδο των νυχτερινών φώτων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer.

Χρησιμοποιώντας ιατρικά δεδομένα, ερευνητές συνέκριναν την επίδραση της έκθεσης σε νυχτερινό φως έναντι άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ανθρώπους 65 ετων και άνω η εμφάνιση της νόσου συνδεόταν πιο ισχυρά με τη φωτορύπανση
 έναντι ορισμένων άλλων παραγόντων, όπως κατάχρηση αλκοόλ, χρόνια νεφρική νόσο, κατάθλιψη και παχυσαρκία.

Όμως παθήσεις όπως διαβήτης, υπέρταση και εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν ακόμα ισχυρότερες σχέσεις με τη νόσο  Alzheimer στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι σε όσους ήταν κάτω των 65 ετών, ανακάλυψαν ότι αυξημένο νυχτερινό φως συνδεόταν πιο στενά με τη νόσο Alzheimer έναντι άλλων παραγόντων κινδύνου που μελετήθηκαν, υπογραμμίζοντας την επίδραση της φωτορύπανσης σε νεότερης ηλικίας πληθυσμούς.

Πηγές:
Frontiers in Neuroscience

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιόγκα και διατάσεις κατά της ακράτειας στις γυναίκες [μελέτη]
Γνωστική έκπτωση καθώς μεγαλώνουμε: Τι μπορούμε να κάνουμε
Άγχος και κατάθλιψη συνδέονται με χρόνιο πόνο στα παιδιά [μελέτη]