Τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού, περιέγραψε την Πέμπτη η Ειρήνη Αγαπηδάκη σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ: στον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και στην απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σημείωσε πως "η μέτρηση της αντιμυλλέριου ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή".

Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια, προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση.

Επισήμανε πως μεγάλο κομμάτι των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για την διενέργεια αυτής της εξέτασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Τσίμαρης: Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη συνιστά"κόλαφο" για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ
Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας 2024: Ανοικτή ενημερωτική δράση στο κέντρο της Αθήνας
Το γέλιο… αντίδοτο στην ξηροφθαλμία [μελέτη]