Ερευνητές υποδεικνύουν ότι το γέλιο θα μπορούσε να είναι ασφαλές και χαμηλού κόστους ‘’γιατρικό’’ για ανθρώπους με ξηροφθαλμία.

Η ξηροφθαλμία επηρεάζει 360 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ορισμένα φάρμακα, παθήσεις και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως χρήση οθονών, φακών επαφής και το κάπνισμα, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο.

Η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια ασκήσεων γέλιου σε ασθενείς με συμπωματική ξηροφθαλμία.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ως ασφαλής και οικονομική παρέμβαση, οι ασκήσεις γέλιου θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρώτης γραμμής αγωγή στο σπίτι για ανθρώπους με ξηροφθαλμία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμή 8 εβδομάδων σε 283 συμμετέχοντες, 18 και 45 ετών, για να εξετάσουν τα οφέλη.

Συμμετέχοντες με ξηροφθαλμία στην ομάδα ασκήσεων γέλιου παρακολούθησαν βίντεο με οδηγίες και τους ζητήθηκε να επαναλάβουν μια χιουμοριστική φράση 30 φορές σε κάθε πεντάλεπτη συνεδρία. Η ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησε οφθαλμικές σταγόνες (0.1% sodium hyaluronic acid), 4 φορές την ημέρα.

Εφαρμογή αναγνώρισης προσώπων χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση κινήσεων προσώπου, ενώ η χρήση οφθαλμικών σταγόνων παρακολουθήθηκε με την ίδια εφαρμογή.

Το μέσο σκορ στο τεστ για την ξηροφθαλμία στις 8 εβδομάδες ήταν 10,5 μονάδες χαμηλότερο στην ομάδα γέλιου και 8,83 χαμηλότερο στην ομάδα ελέγχου, με μέση διαφορά −1.45, που σημαίνει ότι η άσκηση γέλιου δεν ήταν λιγότερο αποτελεσματική από τις σταγόνες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The BMJ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Όταν προσβάλλει η φράση του γιατρού "τα συμπτώματα είναι σημάδια γήρατος"
Ανατροπή: Τα κατοικίδια δεν ωφελούν απαραίτητα την ψυχική υγεία [μελέτη]
Διαδικτυακή συνάντηση του Προέδρου της Ελιτούρ Γ. Πατούλη με το IVF Cluster