Η αναπνοή θα μπορούσε να κρατά πληροφορίες για την υγεία, λένε ερευνητές και ανέπτυξαν έξυπνη μάσκα για να τις εντοπίσουν.

Ερευνητές σχεδίσασαν μάσκα που αναλύει χημικές ουσίες στην αναπνοή για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας.

Ο Wei Gao, καθηγητής στο California Institute of Technology (Caltech) στην Pasadena, ήταν επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε την EBCare.

Η EBCare, σχεδιάστηκε να ερευνά για παθήσεις όπως λοιμώξεις αναπνευστικού, ΧΑΠ, άσθμα και λοιμώξεις post-COVID.

Δουλεύει κρυώνοντας την αναπνοή για να μετατραπεί σε υγρό το οποίο στη συνέχεια μεταφέρει σε αισθητήρες που αναλύουν για συγκεκριμένους βιοδείκτες.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν την ικανότητα της μάσκας να επιτρέπει συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του εκπνεόμενου συμπυκνώματος αέρα με μη παρεμβατικό τρόπο και με φορετό τρόπο.

Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο που παρακολουθείται η αναπνευστική υγεία δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για παθήσεις όπως άσθμα, ΧΑΠ και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στον έλεγχο της πανδημίας παρακολουθώντας λοιμώξεις του αναπνευστικού  σε ευρεία κλίμακα.

Τελικός στόχος είναι η τεχνολογία EBCare να επεκταθεί πέρα από τις νόσους του αναπνευστικού.

Μελέτη περιέλαβε 31 υγιείς ενήλικες που φορούσαν την EBCare σε πραγματικό χρόνο για 14 ώρες. Απομάκρυναν τη μάσκα μόνο για τρίλεπτα διαλείμματα για να φάνε.

Δέκα από τους συμμετέχοντες ήταν καπνιστές, 10 είχαν άσθμα, 9 ΧΑΠ και 12 είχαν πρόσφατα αναρρώσει από COVID-19.

Οι μάσκες με ακρίβεια εντόπισαν τον βιοδείκτη για άσθμα και ΧΑΠ στους ασθενείς που συμμετείχαν. Επίσης εντόπισαν με επιτυχία σημάδια νεφρικής νόσου.

Επίσης η EBCare έδειξε ακριβείς μετρήσεις αλκοόλ στο αίμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science.

Η ιδέα δεν είναι η μάσκα να αντικαταστήσει τις συνήθεις μεθόδους διάγνωσης αλλά να δύσει έγκαιρη προειδοποίηση μέσω συνεχούς παρακολούθησης των καθημερινών δραστηριοτήτων και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των επισκέψεων στον γιατρό.

Στόχος είναι να εντοπιστούν ανεπαίσθητες αλλαγές πριν εξελιχθούν σε πιο σοβαρές παθήσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους χρειάζονται τακτική παρακολούθηση, όπως ασθενείς με χρόνιες νόσους ή όσους αναρρώνουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η COVID-19,

Πηγές:
Science  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''
Τα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο
Η έκθεση της εγκύου στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης [μελέτη]