Πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι τα σπερματοζωάρια είναι πιο κινητικά μετά από στρεσογόνα γεγονότα.

Για τη μελέτη, 34 άνδρες υπέβαλαν μηνιαία δείγματα εκσπερμάτισης για διάστημα έως και έξι μηνών, τα οποία η ομάδα εργασίας από το University of Colorado Anschutz Medical Campus και το University of Maryland Baltimore, ΗΠΑ, ανέλυσε χρησιμοποιώντας ανάλυση σπέρματος με τη βοήθεια υπολογιστή.

Καταγράφηκαν επίσης οι βαθμολογίες του αντιλαμβανόμενου στρες των ανδρών τόσο κατά τον μήνα της δειγματοληψίας όσο και κατά τους προηγούμενους ένα, δύο και τρεις μήνες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τρέισι Μπέιλ, στο περιοδικό "Nature Communications", η κινητικότητα του σπέρματος αυξήθηκε σημαντικά δύο έως τρεις μήνες μετά το αντιληπτό στρες.

Διαπίστωσαν άμεση θετική συσχέτιση μεταξύ της ταχύτητας του σπέρματος και του ποσοστού των προοδευτικά κινούμενων σπερματοζωαρίων και του αντιλαμβανόμενου στρες τρεις μήνες νωρίτερα. Και οι δύο παράγοντες συσχετίστηκαν με αυξημένη γονιμότητα, εξηγούν. Η συγκέντρωση και ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων παρέμειναν αμετάβλητα.

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια σημαντική, χρονικά εξαρτώμενη αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος μετά από αντιληπτό στρες, η οποία συνάδει με προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις αλλαγές στο microRNA στο ανθρώπινο σπέρμα", σχολίασε η Μπέιλ σε δήλωση του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, αυτό θα μπορούσε να είναι ευεργετικό από εξελικτική άποψη, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό γεννήσεων μετά από δύσκολες στιγμές.

Πηγές:
Nature Communications

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχική υγεία: Συμβουλές για άνδρες
Η καρδιακή αρρυθμία αντιμετωπίζεται με ακτινοβολία
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο Λαμίας και στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων