Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η έλλειψη ύπνου μπορούν να σας κάνουν να δείχνετε (αλλά και να νιώθετε) μεγαλύτεροι. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, και ας μην τους αναφέρουμε τόσο συχνά. Ποιοι είναι αυτοί;

Κοινωνική απομόνωση

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω αισθάνεται κοινωνική απομόνωση. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και κατάθλιψης. Η ενεργή κοινωνική ζωή και η διατήρηση ενός ζωηρού κοινωνικού κύκλου βοηθά τους ηλικιωμένους να παραμείνουν υγιείς και να ζουν περισσότερο. Ο εθελοντισμός, τα παιχνίδια, η συμμετοχή σε μια λέσχη βιβλίου ή η παρακολούθηση μαθημάτων είναι καλοί τρόποι για να παραμείνετε παραγωγικοί αλλά και συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους.

Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Αν χρησιμοποιείτε τακτικά αντηλιακό όταν βγαίνετε έξω, αυτό ήδη βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματός σας. Μην ξεχνάτε, όμως, και τα γυαλιά ηλίου, καθώς η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Οι βλάβες από τον ήλιο είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο λεπτό δέρμα των κάτω βλεφάρων. Η χρήση γυαλιών ηλίου προστατεύει τα μάτια και το γύρω δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV.

Καθιστική ζωή

Μια πρόσφατη μελέτη συσχέτισε την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης με μειωμένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, αλλά η αντικατάσταση αυτής της συνήθειας με μέτριες ή ελαφριές σωματικές δραστηριότητες θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες. Η προτεραιότητα στην κίνηση είναι το κλειδί για την υγιή γήρανση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προπονείστε έντονα αναγκαστικά· οποιαδήποτε ποσότητα σωματικής δραστηριότητας θα έχει οφέλη.

Χρόνιο στρες

Το στρες μπορεί να μας γεράσει πρόωρα. Το χρόνιο στρες μπορεί να επιβαρύνει το σώμα και να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία θα επιταχύνει τη βιολογική γήρανση. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να επιλύσετε χρόνιους στρεσογόνους παράγοντες, ειδικά με περιορισμένους πόρους, μπορείτε να προσπαθήσετε να εστιάσετε στα πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε. Ο ύπνος για τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, ο διαλογισμός, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, το να κόψετε το κάπνισμα, η κίνηση και η σύνδεση με άλλους ανθρώπους μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους.

Πάρα πολλή ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι τροφές που καταναλώνετε επηρεάζουν τον τρόπο που θα νιώθετε (αλλά και θα δείχνετε). Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα σάκχαρα με ταχύτερη βιολογική γήρανση. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να βλάψουν την υγεία της καρδιάς, αλλά και την ψυχική σας υγεία. Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και πηγών άλιπης πρωτεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε λιγότερα σημάδια γήρανσης πριν την ώρα τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα