Καινοτόμα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ECTRIMS 2024, εντόπισε σημαντικούς βιοδείκτες που μπορούν να προβλέψουν την επιδείνωση της αναπηρίας στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Η έρευνα πιθανόν να μεταμορφώσει τις στρατηγικές αγωγής για εκατομμύρια ασθενείς ανοίγοντας τον δρόμο για πιο εξατομικευμένα και αποτελεσματικά πλάνα αγωγής.

Στην έρευνα παρατήρησης που πραγματοποιήθηκε σε 13 νοσοκομεία στην Ισπανία και την Ιταλία, ο Dr. Enric Monreal και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι αυξημένα επίπεδα ορού του δείκτη sNfL στην έναρξη της νόσου μπορούν να προβλέψουν την επιδείνωση λόγω υποτροπών και την εξέλιξη ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα υποτροπής. Είναι μια πρωτεΐνη που δείχνει τη βλάβη στα νευρικά κύτταρα.

Επιπλέον, επίπεδα στον ορό της πρωτεΐνης sGFAP συσχετίζονταν με εξέλιξη ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα υποτροπής. σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα sNfL.

Η μελέτη ανέλυσε δείγματα αίματος 725 ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση που συλλέχτηκαν εντός 12 μηνών από την εμφάνιση της νόσου.

Με χρήση της τεχνικής SIMOA, οι ερευνητές αξιολόγησαν την προγνωστική αξία των επιπέδων  sNfL και sGFAP.

Η μελέτη έδειξε ότι υψηλότερα επίπεδα sNfL- ενδεικτικά οξείας φλεγμονής εντός του ΚΝΣ στην πολλαπλή σκλήρυνση -συνδέονται με 45% αυξημένο κίνδυνο για επιδείνωση λόγω υποτροπών και 43% υψηλότερο για εξέλιξη ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα υποτροπής.

Ασθενείς με υψηλά επίπεδα sNfL συχνά δεν ανταποκρίνονται καλά στις συνήθεις αγωγές (DMT) αλλά εμφάνισαν σημαντικά οφέλη από υψηλής αποτελεσματικότητας  DMT όπως Natalizumab, Alemtuzumab, Ocrelizumab, Rituximab και  Ofatumumab.

Αντίθετα, ασθενείς με υψηλά επίπεδα sGFAP -δείκτης πιο τοπικής φλεγμονής που καθοδηγείται από μικρογλοία στο ΚΝΣ και χαμηλά επίπεδα  sNfL- είχαν 86% αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα υποτροπής.

Αυτή η ομάδα δεν ανταποκρινόταν στις συνήθεις αγωγές.

Αν και η sGFAP είναι γνωστό πως συνδέεται με την εξέλιξη, υψηλά επίπεδα sNfL περιόριζαν την ικανότητα της πρώτης να προβλέψει αυτό το αποτέλεσμα.

Τιμές  sGFAP μπορούσαν να προβλέψουν εξέλιξη ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα υποτροπής. μόνο σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα sNfL.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα