Η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει κανέναν λόγο να φοβάται μια επιδημία οπιοειδών στη Γερμανία όπως αυτή στις ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση ομάδας βουλευτών του αριστερού κόμματος "Die Linke". Ωστόσο, παραδέχεται ότι ότι υπάρχουν εκτεταμένα κενά γνώσης σε πολλές πτυχές της διαδικασίας συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, το νομικό πλαίσιο για την ασφάλεια και τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και τα μέτρα για την εκπαίδευση και την πρόληψη έχουν αποτρέψει τον εθισμό στα οπιοειδή από το να γίνει τόσο μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας όπως στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της GKV-Spitzenverband, ο αριθμός των συνταγών οπιοειδών αυξήθηκε από λιγότερα από 15 εκατομμύρια σε περισσότερα από 17 εκατομμύρια ετησίως μεταξύ 2012 και 2018.

Έκτοτε, ωστόσο, ο αριθμός των συνταγών παρέμεινε σχετικά σταθερός και μάλιστα μειώθηκε ελαφρώς πρόσφατα.

Επίσης, δεν υπάρχει υπερ- ή υπο-προσφορά.

"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί επί του παρόντος ότι η προσφορά φαρμάκων που περιέχουν οπιοειδή είναι σύμφωνη με τη ζήτηση", αναφέρει συγκεκριμένα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας (BMG).

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν έχει παράσχει περαιτέρω πληροφορίες, όπως κατανομή ανά ένδειξη ή εξέλιξη των αριθμών συνταγογράφησης στην παρηγορητική φροντίδα, την παυσίπονη θεραπεία ή τη θεραπεία του μη ογκολογικού πόνου.

Αντ' αυτού, παραπέμπει στην έκθεση για τα οπιοειδή του 2022, σύμφωνα με την οποία τα δεδομένα συνταγογράφησης και διάγνωσης δύσκολα θα εμφανίζουν ανωμαλίες στο δείγμα.

Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης την αποτελεσματικότητα των μέσων ελέγχου βάσει του νόμου περί ναρκωτικών κατά της υπερβολικής χρήσης παυσίπονων ισχυρής δράσης.

Το υπουργείο δεν είναι επίσης σε θέση να παράσχει ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την παράνομη προμήθεια οπιοειδών για σκοπούς κατάχρησης.

Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων παραβάσεων πλαστογραφίας συνταγών μειώθηκε από 1.193 σε 964 μεταξύ  ετών 2014 και 2020. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το πόσες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν συνταγές οπιοειδών. Ούτε ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιπτώσεων μπορούσε να προσδιοριστεί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει επίσης αν οι φαρμακευτικές εταιρείες - παρόμοια με αυτές στις ΗΠΑ - ασκούν στοχευμένη επιρροή στους γιατρούς ή προσπαθούν να το πράξουν με τη χορηγία συνεδρίων ή βραβείων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χειρουργική θωρακικής αορτής
48 εμβόλια, περάστε για επαναξιολόγηση
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές