Υγιή παιδιά 6 μηνών έως 5 ετών θα εμβολιαστούν, για πρώτη φορά φέτος, κατά της εποχικής γρίπης.

Την εισήγηση αυτή έκανε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προς το υπουργείο και περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως η Επιτροπή, σε διαδοχικές συνεδριάσεις της, εξέτασε εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανασκόπησε τις ενδείξεις εμβολιασμού έναντι γρίπης και συζήτησε την επέκταση της σύστασης ετήσιου εμβολιασμού στα υγιή παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών από την επόμενη χρονιά (φθινόπωρο 2024).

Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% - 50% των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας νοσούν κάθε χρόνο από γρίπη, κυρίως λόγω συγχρωτισμού και συνεπώς μεγάλης έκθεσης στον ιό στο περιβάλλον του βρεφονηπιακού σταθμού και του σχολείου αντίστοιχα. Η γρίπη προκαλεί σημαντικό αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο κάθε χρόνο κυρίως μεταξύ μικρών παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Επιπρόσθετα, η νόσος προκαλεί πολύ μεγάλο αριθμό επισκέψεων σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της ετήσιας εποχιακής έξαρσης. H επίπτωση της λοίμωξης είναι ιδιαίτερα υψηλή στα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφανίζουν συχνά επιπλοκές, όπως οξεία μέση ωτίτιδα και λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος καθώς και δευτερογενή βακτηριακή πνευμονία.

Η υψηλή νοσηρότητα που προκαλείται από τη νόσο οδηγεί σε αυξημένη χρήση αντιβιοτικών που ευοδώνει την αύξηση της αντιμικροβιακής αντοχής.

Παράλληλα, η επιδημική έξαρση της γρίπης προκαλεί σημαντικό αριθμό απουσιών των παιδιών από το σχολείο αλλά και των γονέων από την εργασία τους. Είναι επίσης γνωστό, ότι τα παιδιά αποτελούν πηγή μετάδοσης της γρίπης στο οικογενειακό περιβάλλον και την κοινότητα και μάλιστα σε ευάλωτα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Διασπορά

Η πρόσφατη εμπειρία από την πανδημία COVID-19 επιβεβαίωσε το ρόλο των παιδιών στη μετάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων και ανέδειξε ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας αποτελούν πηγή διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων στο οικογενειακό περιβάλλον και την κοινότητα, ευαισθητοποιώντας σημαντικά τόσο την ιατρική κοινότητα όσο και το γενικό πληθυσμό υπέρ του ετήσιου εμβολιασμού έναντι γρίπης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να εισηγηθεί την ένταξη του αντιγριπικού εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα για τα υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών - 5 ετών από την επόμενη περίοδο γρίπης (2024 - 2025).

Όπως αναφέρεται, τo τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε κυτταροκαλλιέργειες (Flucelvax Tetra) μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε άτομα ηλικίας 2 ετών και άνω που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό (αναφυλαξία). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει το εισπνεόμενο εμβόλιο έναντι της γρίπης που περιλαμβάνει ζώντες εξασθενημένους ιούς.

Το εμβόλιο αυτό έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση σε υγιή πληθυσμό στις ηλικίες 2 έως 18 ετών. Αντενδείκνυται η χορήγησή του σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή σε άτομα που διαμένουν με αυτούς, άτομα που λαμβάνουν χρόνια αγωγή με ασπιρίνη, παιδιά με σοβαρό άσθμα καθώς και σε άτομα με σοβαρή αλλεργία στο αυγό (αναφυλαξία).

Είναι εύκολο στη χρήση αφού χορηγείται ως νεφέλωμα 0,1ml σε κάθε ρουθούνι και επιτυγχάνει καλύτερη συμμόρφωση στα παιδιά.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη υπουργού Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Καραμανδάνειο
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και της Google στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Δείγμα από το μάγουλο υπολογίζει τον κίνδυνο θνησιμότητας