Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, από επιστήμονες του University of Liverpool, του  King’s College London και του University of Cambridge έδειξε ότι στους  12-18 μήνες μετά από νοσηλεία λόγω COVID-19, ασθενείς είχαν χειρότερη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου.

Τα ευρήματα συσχετίζονται με μειωμένο όγκο εγκεφάλου σε σημαντικές περιοχές, σε μαγνητικές τομογραφίες, καθώς και ενδείξεις μη φυσιολογικών, υψηλών επιπέδων πρωτεϊνών στο αίμα, ενδεικτικών τραυματισμού του εγκεφάλου.

Οι μετά την COVID νοητικές ελλείψεις που φάνηκαν στη μελέτη, ήταν ισοδύναμες με 20 χρόνια φυσιολογικής γήρανσης.

Επρόκειτο για ασθενείς που είχαν COVID, νοσηλεύτηκαν και τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να γενικευτούν ευρέως σε όλους τους ανθρώπους που νόσησαν από COVID, τόνισαν οι ερευνητές.

Η έκταση της έλλειψης στις νοητικές ικανότητες που εξετάστηκαν και οι σχέσεις με εγκεφαλικό τραυματισμό σε απεικονιστικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος δίνουν τις πιο σαφείς ενδείξεις έως σήμερα ότι η COVID μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στον εγκέφαλο και μετά από την ανάρρωση από αναπνευστικά προβλήματα.

Η Dr. Greta Wood δήλωσε ότι μετά από νοσηλεία για COVID-19 πολλοί άνθρωποι αναφέρουν συνεχιζόμενα γνωστικά συμπτώματα, που συχνά χαρακτηρίζονται ως ΄΄ομίχλη του εγκεφάλου΄΄.

Στη νεα μελέτη, εξετάστηκαν 351 ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία, με και χωρίς νέες νευρολογικές επιπλοκές.

Φάνηκε πως ασθενείς με και χωρίς οξείες νευρολογικές επιπλοκές από την COVID-19 είχαν χειρότερη γνωστική εικόνα από την αναμενόμενη για την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσής τους με βάση 3.000 ανθρώπους της ομάδας ελέγχου.

Ο Benedict Michael, δήλωσε ότι η COVID-19 δεν είναι νόσος μόνο του πνεύμονα. Συχνά, οι ασθενείς που επηρεάζονται πιο σοβαρά είναι αυτοί με επιπλοκές στον εγκέφαλο.

Tα ευρήματα δείχνουν ότι νοσηλεία για COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε αντικειμενικά μετρήσιμες νοητικές ελλείψεις που μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και 12-18 μήνες μετά τη  νοσηλεία.

Οι εμμένουσες νοητικές ελλείψεις ήταν παρούσες σε όσους νοσηλεύτηκαν με και χωρίς κλινικά νευρολογικές επιπλοκές, δείχνοντας ότι η COVID-19 καθαυτή μπορεί να προκαλέσει νοητική εξασθένηση χωρίς να έχει τεθεί νευρολογική διάγνωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
PepsiCo: Εξαγορά γίγας $1,2 δισ. στα σνακ
Λαχανικά με άμυλο και χωρίς: Ποιες είναι οι διαφορές τους
Επίσκεψη υπουργού Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Καραμανδάνειο