Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Κύδων στα Χανιά εκπαιδευτική ψυχιατρική διημερίδα με τίτλο «Επίκαιρα Ψυχιατρικά Θέματα».

Τη διημερίδα διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας ΕΛ.Ε.ΨΥ. με συνδιοργανωτή την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης (Καθηγήτρια κυρία Μαρία Μπάστα).

Συμμετείχαν 72 ειδικοί και ειδικευόμενοι ψυχίατροι από όλη τη Κρήτη και η θεματολογία της εκδήλωσης κάλυψε ένα μεγάλο φάσμα των ψυχικών διαταραχών.

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΨΥ. κ. Ιωάννης Χατζημανώλης, με τους συνεργάτες του, μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.ΨΥ., αλλά και άλλοι έμπειροι ψυχίατροι πάνω σε πεδία Βιολογικής Ψυχιατρικής και Ψυχοφαρμακολογίας ανέπτυξαν θέματα όπως:

  • Διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων σε ψυχογηριατρικούς ασθενείς
  • Προβλήματα διάγνωσης και αντιμετώπισης της κατάθλιψης.
  • Οι επιπτώσεις της αϋπνίας στη ψυχική υγεία.
  • Στρατηγικές αντιμετώπισης των αγχωδών διαταραχών.
  • Η άνοια και η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία.
  • Κύηση και ψυχοφάρμακα
  • Η αντιμετώπιση της ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης και σχιζοφρένειας  

Τέλος, έγιναν γόνιμες και παραγωγικές συζητήσεις πάνω σε φάρμακα που χορηγούνται στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών αλλά και συζητήσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.

Η ΕΛ.Ε.ΨΥ. δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα επανέλθει με νέα και επίκαιρη θεματολογία προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση των ψυχιάτρων της Κρήτης επ’ ωφέλεια των ασθενών τους. Τέτοιες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από την ΕΛ.Ε.ΨΥ. περιοδικά σε όλη την Ελλάδα και βοηθούν τους ψυχιάτρους της περιφέρειας να επιλύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή άσκηση της ψυχιατρικής.

Τέλος, η μεγάλη συμμετοχή των ψυχιάτρων της Κρήτης στην εκπαιδευτική δράση της ΕΛ.Ε.ΨΥ. αντανακλά το επιστημονικό ενδιαφέρον των τοπικών ψυχιάτρων που συμβάλλει στην αναδόμηση των γνώσεων τους. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Διαγνωστικά λάθη σε 1 στους 14 νοσηλευόμενους [έρευνα]
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης: Φωταγώγηση γλυπτού ''Ομπρέλες'' με ροζ χρώμα