Ποιες ασθένειες προκαλούνται από μια πνευμονιοκοκκική λοίμωξη, ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ή γιατί να εμβολιαστείτε;

Η οργάνωση ασθενών "Österreichische Lungenunion - ÖLU" θέλησε να μάθει αυτά και άλλα πολλά και έκανε σχετική μια έρευνα. Τα αποτελέσματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες και προτάσεις για την πολιτική υγείας. Είναι γνωστό ότι η πνευμονιοκοκκική λοίμωξη συνδέεται με πνευμονικές παθήσεις, ενώ οι καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

Τον περασμένο Μάιο, άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω (23,4% των ατόμων ηλικίας 55-59 ετών και 76,6% άνω των 60 ετών) ερωτήθηκαν από το Ινστιτούτο Mindtake σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα σχετικά με την ευαισθητοποίηση και τις συνέπειες της πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης.

Περίπου το 40% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης. Το 83% δεν γνωρίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του έως και 10% υψηλότερου κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα καρδιαγγειακά επεισόδια υποτιμώνται επίσης σοβαρά ως συνέπεια. Μόνο το 20% των ερωτηθέντων είχε εμβολιαστεί - το 49,6% όσων δεν είχαν εμβολιαστεί θα εμβολιαζόταν εάν χρηματοδοτούνταν εν μέρει από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μισή γνώση για τους κινδύνους

Είναι ενδιαφέρον ότι το 95% δηλώνει ότι έχει ξανακούσει τον  ιατρικό όρο "πνευμονιόκοκκος". Επιπλέον, το 46,7% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι οι πνευμονιόκοκκοι είναι βακτήρια. Το 27,1% πιστεύει ότι είναι ιοί και το 26,2% δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Οι ανεπαρκείς γνώσεις και οι λανθασμένες εκτιμήσεις κινδύνου αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό όλων των απαντήσεων.

Περίπου το 73% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μια πνευμονιοκοκκική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, ενώ άλλες ασθένειες υποτιμώνται σοβαρά, όπως η χρόνια καρδιακή νόσος, για την οποία μόνο το ένα δέκατο περίπου (13,8%) των ερωτηθέντων αναφέρει μια πνευμονιοκοκκική λοίμωξη ως εκλυτικό αίτιο.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι πνευμονιοκοκκικές νόσοι μπορούν να επιδεινώσουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια ή ακόμη και να διαδραματίσουν αιτιολογικό ρόλο. Μελέτες δείχνουν ότι η νοσηλεία λόγω πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας έχει συσχετιστεί με νέα ή επιδεινωμένα συμβάντα όπως κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε ποσοστό άνω του 90% των ασθενών με πνευμονιοκοκκική νόσο που εμφάνισαν καρδιακές επιπλοκές, το πρώτο ανεπιθύμητο καρδιακό συμβάν συνέβη εντός της πρώτης εβδομάδας της νοσηλείας, ενώ σε ποσοστό άνω του 50% εμφανίστηκε ανεπιθύμητο καρδιακό συμβάν την ίδια ημέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΑΧΕΠΑ: Θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης στο σπίτι
Χούμους: Υγιεινό και πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά
Λιγότερη καθιστική ζωή για πρόληψη της επιδείνωσης του πόνου στη μέση [μελέτη]