Σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της Αφρικανικής Ένωσης (CDC), 866 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από λοίμωξη της ευλογιάς των πιθήκων - Mpox στην Ήπειρο από την αρχή του έτους.

Η επιδημία "δεν είναι υπό έλεγχο" στην Αφρική, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του CDC, Ζαν Κασέγια. Συνολικά 34.297 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις πέντε αφρικανικές περιφέρειες, πρόσθεσε, μεταξύ των οποίων 38 στη Γκάνα, όπου η ασθένεια δεν είχε εμφανιστεί προηγουμένως.

Έτσι ο αριθμός των χωρών στις οποίες έχει εντοπιστεί ο ιός ανήλθε σε 16. Έχει επιβεβαιωθεί ότι 15 χώρες έχουν προσβληθεί από τον ιό, μεταξύ των οποίων η Ρουάντα, το Μπουρούντι, η Κένυα και η Ουγκάντα. Ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος στα μέσα Αυγούστου.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 2.500 νέα κρούσματα, εξήγησε ο Kaseya, επικρίνοντας το γεγονός ότι το ποσοστό των τεστ είναι πολύ χαμηλό.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) -το επίκεντρο της επιδημίας- οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν σε δύο ημέρες, πρόσθεσε ο Kaseya. Η εκστρατεία εμβολιασμού θα έπρεπε στην πραγματικότητα να έχει ξεκινήσει την Τετάρτη. Η Ρουάντα ξεκίνησε τον εμβολιασμό στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο ιός Mpox εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε εργαστηριακούς πιθήκους στη Δανία το 1958. Η ασθένεια, η οποία προκαλεί πυρετό, μυϊκό πόνο και φλύκταινες που μοιάζουν με ευλογιά στο δέρμα, ήταν γνωστή για δεκαετίες ως monkeypox.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο