Οι κλιματικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τα ευαίσθητα στη θερμοκρασία σταφύλια. Τα κρασιά έχουν ολοένα και πιο θερμή γεύση, επικρίνουν οι γνώστες του κρασιού.
Οι πρωιμότερες ώρες συγκομιδής και οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν όλο και περισσότερο προβλήματα στα αμπέλια.
Αυτό προέκυψε πριν από μερικά χρόνια από μια ελβετική μελέτη όπους και διεφάνη ότι η υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης στα σταφύλια οδηγεί σε υψηλότερη περιεκτικότητα αλκοόλης στο κρασί, χαμηλότερη οξύτητα και αλλαγή στην ποικιλία των γεύσεων.
Σε ορισμένες περιοχές, ο μεταβολισμός των φυτών αποδεδειγμένα διαταράσσεται, με αποτέλεσμα τη μειωμένη συσσώρευση μεταβολιτών. Και αυτό δεν αλλάζει μόνο το άρωμα, αλλά και το χρώμα, λένε. Γίνονται δηλαδή λιγότερο αρωματικά και πιο χλωμά στο χρώμα.
Επιπλέον, οι υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων στους μιλήτες προκαλούν στρεσογόνα αντίδραση στη μαγιά, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε περισσότερα υποπροϊόντα ζύμωσης. Τέλος, μια υψηλότερη τιμή pH αλλάζει τη μικροβιακή οικολογία των μιλητών και των οίνων και τα τελικά προϊόντα είναι, μεταξύ άλλων, πιο επιρρεπή σε αλλοιώσεις. Έχουν επίσης λιγότερο φρουτώδη και φρέσκια γεύση.
Προστίθενται νέες αμπελουργικές περιοχές
Επειδή η κλιματική αλλαγή συνοδεύεται από υπερβολική ξηρασία και συχνότερους καύσωνες, περίπου το 90% των παραδοσιακών αμπελουργικών περιοχών στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη νότια Καλιφόρνια θα μπορούσαν να απειληθούν με εξαφάνιση μέχρι το τέλος του αιώνα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ερευνητική ομάδα από το Μπορντό σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Nature".
Σύμφωνα με τη μελέτη, η συγκομιδή των σταφυλιών έχει ήδη μετατοπιστεί προς τα εμπρός κατά δύο έως τρεις εβδομάδες τα τελευταία 40 χρόνια, επειδή τα σταφύλια ωριμάζουν όλο και νωρίτερα. Η ξηρασία μειώνει επίσης την απόδοση. Τα νέα παράσιτα και οι ασθένειες δυσχεραίνουν επίσης τα πράγματα για τους αμπελουργούς.
Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, νέες αμπελουργικές περιοχές μπαίνουν τώρα στο παιχνίδι. Ο τρόπος με τον οποίο οι αμπελουργοί θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις εξαρτάται επομένως καθοριστικά από το επιθυμητό στυλ κρασιού και το εθνικό νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, έχουν ήδη γίνει προσαρμογές.
Η ΕΕ θέλει να λάβει αντίμετρα
Αυτά κυμαίνονται από νέα συστήματα άρδευσης και αποζύμωσης των μιλητών μέχρι τροποποιημένες τεχνικές καλλιέργειας που καθυστερούν την ωρίμανση, για παράδειγμα, μέχρι άλλες οικολογικές στρατηγικές για τη βελτίωση της αντοχής των φυτών στις υψηλότερες θερμοκρασίες ή για τον πιο στοχευμένο έλεγχο της περιεκτικότητας σε αλκοόλη και οξύτητα.
Χρησιμοποιούνται επίσης και άλλες ποικιλίες σταφυλιών.
Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε
13th Clinical Research Conference