Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που όλοι γνωρίζουμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Είναι γνωστός για τη λειτουργία του ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης, αλλά και ως παράγοντας στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού. Το πιο κοινό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί αν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας είναι χαμηλά είναι η σιδηροπενική αναιμία, αλλά η ανεπάρκεια σε σίδηρο σχετίζεται και με άλλες παθήσεις και προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

*σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

*μειωμένη φυσική ικανότητα

*εξασθενημένη εγκεφαλική λειτουργία

*συγκοπή

Ποια είναι τα σημάδια ότι μάς λείπει σίδηρος;

*χλωμή επιδερμίδα

*αυξημένη κούραση

*δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά μετά την άσκηση

*σωματική αδυναμία

*αυξημένος καρδιακός παλμός

*συχνοί πονοκέφαλοι

*απώλεια μαλλιών ή εύθραυστα νύχια

Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο έλλειψης σιδήρου είναι οι εξής:

*εμμηνόρροια

*εγκυμοσύνη και θηλασμός

*χειρουργική επέμβαση ή τραύμα

*γαστρεντερικές παθήσεις

*μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να λαμβάνετε συμπλήρωμα σιδήρου χωρίς να το έχετε πρώτα συζητήσει με τον γιατρό σας. Η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Επιπλέον, όπως και με κάθε άλλο θρεπτικό συστατικό, είναι προτιμότερο να το λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

*Η πιο γνωστή πηγή σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας. Ο σίδηρος από ζωικές πηγές ονομάζεται αιμικός σίδηρος, ενώ ο σίδηρος από φυτικές τροφές αναφέρεται ως μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, αλλά η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν είναι καλή ιδέα. Αυτές είναι μερικές εναλλακτικές:

-πουλερικά

-ψάρι

-θαλασσινά και όστρακα

-αυγά

-δημητριακά ολικής άλεσης

-πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

-ξηροί καρποί κα σπόροι

-φακές

-αρακάς

-σόγια

-φασόλια

 

Άλλοι τρόποι για να ενισχύσουμε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό

*Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου, συνεπώς η κατανάλωση αυτών των τροφών μαζί μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τα επίπεδα του μετάλλου στον οργανισμό.

*Τα μαγειρικά σκεύη παίζουν ρόλο, μιας και αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι το το μαγείρεμα σε σιδερένιες κατσαρόλες και τηγάνια μπορεί να αυξήσει σημαντικά τόσο την περιεκτικότητα σε σίδηρο όσο και τη βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή το πόση από τη συνολική ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού σε μια τροφή μπορεί να απορροφήσει ικανοποιητικά το σώμα μας).

*Μια επίσης καλή ιδέα είναι να αποφεύγετε το τσάι ή τον καφέ κοντά στα γεύματα, επειδή περιέχουν τανίνες που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον, το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες που επίσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.

*Το ασβέστιο, που το βρίσκουμε σε γάλα και σε τυριά, μπορεί επίσης να περιορίσει την ποσότητα του σιδήρου που απορροφά το σώμα σας. Προσπαθήστε  να μη συνδυάζετε πηγές ασβεστίου με πηγές σιδήρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Προλαμβάνω": Πάνω από 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά σε μία εβδομάδα
Ιδέες για σνακ με άφθονη πρωτεΐνη
Η άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με ΧΑΠ