Περίπου ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της  πρώτης μεταμόσχευσης ματιού παγκοσμίως, ο ασθενής εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται το φως.

Ωστόσο, ο αμφιβληστροειδής συνεχίζει να τροφοδοτείται με αίμα ένα χρόνο μετά την επέμβαση, μεμονωμένα κύτταρα φωτοϋποδοχέων εμφάνισαν αντιδράσεις στην ηλεκτρορετινογραφία και αδύναμα σήματα ήταν αναγνωρίσιμα στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (MRI), σύμφωνα με έκθεση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA".

Είναι απίθανο ότι ο 46χρονος Αμερικανός βετεράνος, ο οποίος υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπο τον Ιούνιο του 2021 μετά την επαφή του με καλώδιο υψηλής τάσης, θα δει ποτέ τόσο καλά στο αριστερό του μάτι όσο έβλεπε στο άθικτο δεξί του μάτι.

Η 21ωρη μεταμόσχευση οφθαλμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου του περασμένου 2023 στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, ήταν ηθικά δικαιολογημένη μόνο επειδή έγινε στο πλαίσιο μεταμόσχευσης προσώπου.

Επομένως, ο ασθενής χρειαζόταν ούτως ή άλλως ισόβια ανοσοκαταστολή.

Αυτή πραγματοποιήθηκε αρχικά με αντιθυμοσφαιρίνη και ριτουξιμάμπη, ακολουθούμενη από μεταγενέστερη θεραπεία συντήρησης με τακρόλιμους (αναστολείς ενεργοποίησης των Τ-λεμφοκυττάρων, μυκοφαινολική μοφετίλη και πρεδνιζόνη.

Σύμφωνα με τον Eduardo Rodriguez και την ομάδα του, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ούτε μία κρίση απόρριψης.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η ενδοφθάλμια πίεση παραμένει φυσιολογική στα 8 έως 11 mm Hg.

Τα αγγειογραφήματα δείχνουν ότι ο βολβός του ματιού και ο αμφιβληστροειδής εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με αίμα.

Ωστόσο, η οπτική τομογραφία συνοχής δείχνει σημάδια ατροφίας και η κλασματική ανισοτροπία - μια ειδική διαδικασία μαγνητικής τομογραφίας για την απεικόνιση των νευρικών οδών - δείχνει σημάδια αποσύνθεσης του οπτικού νεύρου.

Το τελευταίο δεν είναι απαραίτητα αρνητικό σημάδι, καθώς τα νεύρα πρέπει να αναγεννηθούν μετά την αποκοπή των νευρικών οδών, κάτι που είναι απαραίτητο για μια μεταμόσχευση. Οι νεκροί άξονες χρησιμεύουν ως καθοδηγητική δομή. Η απόσταση μέχρι τον πρώτο σταθμό μεταγωγής στο οπτικό χίασμα είναι μόνο περίπου 50 χιλιοστά.

Ωστόσο, η ικανότητα αναγέννησης μειώνεται με την ηλικία. Τα νεύρα στον εγκέφαλο κανονικά δεν αναγεννώνται καθόλου. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές έκαναν έγχυση CD34-θετικών βλαστικών κυττάρων που ελήφθησαν από τον μυελό των οστών του δότη στην περιοχή όπου το μόσχευμα συνδέθηκε με το οπτικό νεύρο του ασθενούς. Αυτά έχουν ως στόχο να διεγείρουν την ανάπτυξη του νεύρου.

Είναι βεβαίως ευχάριστο ότι τα ηλεκτρικά σήματα ήταν ανιχνεύσιμα στον αμφιβληστροειδή μετά από ένα φωτεινό ερέθισμα με τη χρήση ηλεκτρορετινογραφίας. Την 92η ημέρα, ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου αντέδρασε επίσης σε σήματα φωτός στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία με αύξηση της ροής του αίματος.

Θα μπορούσε επομένως να είναι ότι έχουν σχηματιστεί οι πρώτες συνδέσεις. Ωστόσο, ο ασθενής προς το παρόν δεν το γνωρίζει αυτό. Εξακολουθεί να είναι εντελώς τυφλός στο αριστερό του μάτι.

Για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ξανά το μάτι σε περίπτωση ανάρρωσης, θα πρέπει να αποκατασταθεί και η λειτουργία των μυών του ματιού, κάτι που δεν είναι ακόμη αναγνωρίσιμο.

Ακόμα και τόσο απλές λειτουργίες όπως το κλείσιμο των βλεφάρων θα πρέπει να λειτουργήσουν ξανά, όπως και η ροή των δακρύων, η οποία προστατεύει το μάτι από την ξήρανση και τη μόλυνση. Μια άλλη λειτουργία θα ήταν το αντανακλαστικό της κόρης, το οποίο προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι