Ενώ ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς παρέχει επί του παρόντος ισόβια προστασία, η αποτελεσματικότητά του κατά της ευλογιάς των πιθήκων φαίνεται να είναι χρονικά περιορισμένη. Μια μελέτη στο "JAMA" δείχνει ότι η ανταπόκριση των αντισωμάτων μειώνεται μετά από λίγους μήνες.

Αν και η monkeypox, όπως ήταν τότε γνωστή ως Mpox, είχε προκαλέσει επανειλημμένα επιδημίες στην Αφρική από τη δεκαετία του 1970, δεν υπήρχε διαθέσιμο εμβόλιο στα μέσα του 2022, όταν ο ιός εξαπλώθηκε για πρώτη φορά στις πλουσιότερες χώρες και ο αριθμός των μολυσμένων αυξήθηκε απότομα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να στραφούν στο μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο (Jynneos/Imvanex) κατά της πραγματικής ευλογιάς. Όμως και αυτό έγινε γρήγορα δυσεύρετο.

Οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν την "επιμήκυνση" του εμβολίου: αντί της προβλεπόμενης δόσης των 0,5 ml υποδόρια, 0,1 ml θα έπρεπε να χορηγηθεί ενδοδερμικά, με την ελπίδα ότι τα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα εκεί θα παρείχαν αυξημένη ανοσολογική προστασία.

Η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε αρχικά αποτελεσματική. Η πανδημία περιορίστηκε μέσα σε λίγους μήνες χάρη στον στοχευμένο εμβολιασμό των ομάδων κινδύνου - αν και δεν αποκλείεται να συνέβαλε σε αυτό και η πιο προσεκτική σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών που συνευρίσκονται σεξουαλικά με άνδρες.

Εν τω μεταξύ, ο ιός απειλεί και πάλι να διαχυθεί από την Αφρική στις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Και η ιδιαίτερα παθογόνος κλάση Ib του ιού Mpox θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αυτή τη φορά. Τα εμβόλια είναι προς το παρόν διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες, έτσι ώστε η Αφρική να έχει επίσης εφοδιαστεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε τώρα ο Dan Barouch από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, το εμβόλιο είναι απαραίτητο και στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ο ιολόγος ανέλυσε την αντισωματική απάντηση 45 νεαρών ενηλίκων (διάμεση ηλικία 25 ετών), οι μισοί από τους οποίους είχαν λάβει μόνο μία από τις δύο προβλεπόμενες δόσεις εμβολίου. Σε 30 ασθενείς, ο εμβολιασμός είχε χορηγηθεί ενδοδερμικά με την πενταπλάσια μειωμένη δόση.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες, όλοι οι ασθενείς ανέπτυξαν αντισώματα έναντι διαφόρων αντιγόνων του ιού Mpox. Ωστόσο, ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι σε 3 άτομα που είχαν επιζήσει από ασθένεια με Mpox. Επιπλέον, η συγκέντρωση των επιμέρους αντισωμάτων μειώθηκε ραγδαία κατά τους επόμενους μήνες.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στα άτομα που είχαν λάβει μόνο μία δόση. Για παράδειγμα, ο τίτλος IgG έναντι του αντιγόνου M1R του Mpox είχε αυξηθεί από αρχική τιμή 28 σε 112 (και οι δύο δόσεις εμβολίου) και 45 (μία δόση) μετά από 3 μήνες.

Μετά από 6 μήνες, ο τίτλος είχε ήδη μειωθεί και πάλι σε 62 και 38 αντίστοιχα και μετά από 12 μήνες σε 38 και 33 αντίστοιχα. Συνεπώς, ήταν μόνο ελαφρώς υψηλότερος από την αρχική τιμή.

Το γεγονός αυτό και η μειωμένη εξουδετερωτική δράση των αντισωμάτων υποδηλώνουν ότι η προστατευτική ανοσία φθίνει στα άτομα που εμβολιάστηκαν με το Jynneos/Imvanex το 2022 και ότι μπορεί να απαιτείται αναμνηστική δόση για να διατηρηθεί ένα ισχυρό επίπεδο προστατευτικής ανοσίας, αναφέρει ο Baruch.

Μια εμπλοκή που συνέβη την περασμένη άνοιξη δείχνει ότι οι ανησυχίες αυτές δεν είναι αβάσιμες. Στο Σικάγο, 40 νεότεροι ενήλικες από την ομάδα κινδύνου των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες νόσησαν παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί κατά του Mpox.

Οι 22 είχαν λάβει και τις δύο δόσεις Jynneos/Imvanex ή μία δόση ACAM2000 - ένα άλλο εμβόλιο που έχει πλέον εγκριθεί για εφάπαξ χορήγηση. Το γεγονός ότι εξακολουθούσαν να αρρωσταίνουν υποδηλώνει ότι η προστασία τους ήταν χρονικά περιορισμένη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωρεάν εξετάσεις από το Metropolitan στη Σίφνο με το πρόγραμμα ‘’Παντού’’
Ψωρίαση δέρματος: Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Όμιλος GEP: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναγνωρίζεται ως “Great Place to Work”