Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείτε το χέρι σας για να μετρήσετε την αρτηριακή πίεση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα.

Επιστήμονες αξιολόγησαν τις διαφορετικές θέσεις και ανακάλυψαν πως η λανθασμένη τοποθέτηση οδηγεί σε υπερβολικά αποτελέσματα και λανθασμένη διάγνωση υπέρτασης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο βραχίονας του ασθενούς πρέπει να στηρίζεται στο γραφείο κατά την αξιολόγηση και η περιχειρίδα (περιβραχιόνιο) του πιεσόμετρου να βρίσκεται στο επίπεδο της καρδιάς.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι να κρατάς το χέρι "αγκαλιά" ή να το αφήνεις να κρέμεται χωρίς στήριξη στο πλάι, επηρεάζουν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Jama Internal Medicine υποδηλώνουν ότι το να ακουμπάς το χέρι στην αγκαλιά υπερεκτίμησε τη συστολική πίεση κατά σχεδόν 4 mmHg, ενώ ένας μη υποστηριζόμενος βραχίονας που κρέμεται προς τα κάτω διογκώνει τη συστολική πίεση κατά σχεδόν 7 mmHg.

Οι διαστολικές μετρήσεις ήταν υψηλότερες κατά 4 mmHg για τον βραχίονα στην αγκαλιά και 4,4 mmHg για τη θέση του βραχίονα χωρίς υποστήριξη.

"Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η θέση του χεριού κάνει τεράστια διαφορά όταν πρόκειται για μια ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης", δήλωσε η δρ Tammy Brady, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, στην οποία αξιολογήθηκαν 133 ενήλικοι μεταξύ 18 και 80 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δίαιτα MIND: Τι είναι και ποιοι πρέπει να την ακολουθήσουν
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινιάζει την κινητή μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην πλατεία Συντάγματος
Απώλεια βάρους: Επιλέγω αυγό ή τοστ;