Σε ένα δίκτυο 31 μονάδων, στηρίζεται το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της Βόρειας Μακεδονίας. Οι 21 λειτουργούν στα Κέντρα Δημόσιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο και οι 10 σε περιφερειακό.

Αυτό επισημαίνεται σε σημερινή έκθεση εμπειρογνομώνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στο πλαίσιο αξιολόγησης και στήριξης του συστήματος στη γειτονική χώρα.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (IPH) στα Σκόπια συντονίζει όλες τις δραστηριότητες επιτήρησης σε εθνικό επίπεδο. Καλύπτει 64 μεταδοτικές ασθένειες και 56 παθογόνους παράγοντες.

Οι κλινικοί γιατροί από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας υποχρεούνται να κοινοποιούν αυτές τις ασθένειες στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές εντός 24 ωρών.

Ομοίως, οι μικροβιολόγοι πρέπει να αναφέρουν τα ανιχνευθέντα παθογόνα εντός 24 - 48 ωρών.

Έχουν αναπτυχθεί στόχοι επιτήρησης για ορισμένες ασθένειες, είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδες ασθενειών (ευλογιά, ερυθρά, γρίπη, γριππώδης νόσος, σοβαρές οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ιλαρά και οξεία παράλυση).

Το σύστημα επιτήρησης ζητεί εβδομαδιαία ενημέρωση από όλα τα νοσοκομεία, ενώ υπάρχει επιτήρηση φρουρού, στην οποία συμμετέχουν έξι νοσοκομεία από δύο περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, καθιερωμένες διαδικασίες για την αξιολόγηση κανενός από τα παραπάνω συστήματα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση του Υπουργού Υγείας  με το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών
Σπάνιοι όγκοι στον εγκέφαλο: Πώς αναπτύσσονται και πότε ευνοούνται [μελέτη]
'Αδ. Γεωργιάδης: Τα ράντζα έχουν μειωθεί πάρα πολύ στα νοσοκομεία