Το σώμα αρχίζει να ανταποκρίνεται στις υγιεινές διατροφικές αλλαγές σχεδόν αμέσως. Μια ισορροπημένη, σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε και τα άμεσα οφέλη που θα παρατηρήσουμε στο σώμα μας (όπως και αυτά που δεν θα παρατηρήσουμε αλλά συμβαίνουν ούτως ή άλλως).  

Αυτά είναι τα πράγματα που θα αρχίσουν να συμβαίνουν στο σώμα μας αφού ξεκινήσουμε (και συνεχίσουμε) μια υγιεινή διατροφή.

Καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά το πόσο πολύ θα αυξηθούν εξαρτάται από τον γλυκαιμικό δείκτη του κάθε τροφίμου. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα σύστημα κατάταξης, με βάση τη βαθμολογία από 1 έως 100, που καθορίζει την επίδραση ενός τροφίμου στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διασπώνται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου, και μετά εξίσου απότομες πτώσεις. Οι έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων. Επομένως, η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως αναψυκτικά, γλυκά και λευκό ψωμί, μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους. Τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να σημαίνουν και βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης, μιας και η απότομη πτώση του σακχάρου μετά από ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες έχει συσχετιστεί και με χαμηλότερες επιδόσεις στην μηλέτη και την εργασία.

Καλύτερος έλεγχος της κορτιζόλης

Η ανθυγιεινή διατροφή έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές μελέτες ότι επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία, με το να μας κάνει ευερέθιστους αλλά και με το να καταστρέφει τον ύπνο μας. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της ορμόνης του στρες στον οργανισμό, της κορτιζόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη φλεγμονή και κίνδυνο για πολλές παθήσεις. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε την κορτιζόλη είναι να μειώσετε τον καφέ, αν πιστεύετε ότι πίνετε υπερβολικά. Η μείωση του καφέ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να διαχειρίζεται την πίεση και μπορεί επίσης να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καφεΐνη αυξάνει αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις της ορμόνης και η μείωση της πρόσληψης καφέ μπορεί να βοηθήσει άμεσα στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του να έχουμε περιττή κορτιζόλη στον οργανισμό.

Τι συμβαίνει στις δίαιτες με ακραίο περιορισμό θερμίδων;

Ορισμένες δίαιτες υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα με το να περιορίζουν σε τεράστιο βαθμό τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε μία ημέρα. Αυτό δεν αποτελεί ούτε υγιεινό, ούτε μακροπρόθεσμα βιώσιμο τρόπο για αδυνάτισμα – για την ακρίβεια, σε πολλές περιπτώσεις τέτοιας δίαιτας, τα άτομα τείνουν να αποκτούν ξανά τα κιλά που έχασαν, καθώς δεν κατάφεραν να αλλάξουν κάτι στις γενικότερες διατροφικές τους συνήθειες και απλώς υπέμεναν τον περιορισμό μέχρι να δουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο σοβαρός περιορισμός θερμίδων εμποδίζει την απώλεια βάρους αντί να τη βοηθά, καθώς σταματά το σώμα από το να καίει λίπος αποτελεσματικά. Το σώμα συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε ακραίες συνθήκες ως απόκριση στην έλλειψη φαγητού και αρχίζει να ξοδεύει λιγότερη ενέργεια, προστατεύοντας τα αποθέματα λίπους και αντλώντας ενέργεια από τους μυϊκούς ιστούς. Η χαμηλότερη μυϊκή μάζα σημαίνει και λιγότερο ενεργό μεταβολισμό, συνεπώς ολόκληρος ο μηχανισμός της απώλειας βάρους γυρνάει αντίστροφα και χάνει τη λειτουργία του.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΑΣΟΚ: Ελλείψεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Η πολλαπλή σκλήρυνση θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου [μελέτη]
Ερευνητές συνιστούν ψύξη για ορισμένες κρέμες ακμής [μελέτη]