Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι θεραπεία μείωσης άγχους με τη χρήση ενσυνειδητότητας (MBSR) θα μπορούσε να είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά για ορισμένες αγχώδεις διαταραχές προσφέροντας εναλλακτική σε όσους ψάχνουν για μη φαρμακευτικές επιλογές ανακούφισης.

Η  MBSR είναι μορφή διαλογισμού που αρχικά σχεδιάστηκε για τον έλεγχο του στρες αλλά τώρα χρησιμοποιείται για ευρεία ακτίνα νόσων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται παθήσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, χρόνιος πόνος, καρκίνος, διαβήτης, υπέρταση και διαταραχές του ανοσοποιητικού.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Network Open, υπέδειξε ότι η  MBSR θα μπορούσε να είναι το ιδιο αποτελεσματική με το αντικαταθλιπτικό escitalopram στη μείωση των συμπτωμάτων αγοραφοβίας, διαταραχής πανικού, γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και κοινωνικής φοβίας.

Εξετάστηκε πώς συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και η ποιότητα ζωής επηρέαζαν 276 ασθενείς είτε στο πρόγραμμα MBSR είτε σε λήψη 10 - 20 mg escitalopram ημερησίως για 8 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με αγχώδεις διαταραχές, όπως αγοραφοβία, διαταραχές πανικού γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και διαταραχή κοινωνικού άγχους.

Εως το τέλος της μελέτης  δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές στη γενική μείωση άγχους μεταξύ MBSR και escitalopram.

Ενώ το escitalopram παρουσίασε ελαφρύ πλεονέκτημα στη μείωση των συμπτωμάτων έως την 4η εβδομάδα, αυτές οι βελτιώσεις δεν διατηρήθηκαν έως το τέλος της μελέτης.

Η μελέτη έδειξε ότι το 79% των συμμετεχόντων που λάμβαναν escitalopram ανέφεραν τουλάχιστον μια παρενέργεια που συνδεόταν με την έρευνα, ενώ μόνο το 15% της ομάδας ενσυνειδητότητας ανέφερε παρενέργειες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι γενικά, τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν την αποτελεσματικότητα της ενσυνειδητότητας σε διαταραχές πανικού και κοινωνικού άγχους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]