Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Αθήνα, τις εργασίες του σε κεντρική αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου ένα πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό συνέδριο. Πρόκειται συγκεκριμένα για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Το συνέδριο, που θα διαρκέσει δύο ημέρες, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) και του Ελληνικού Επιστημονικού Δικτύου για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΕΕΔΔΑΦ), με σκοπό την ευαισθητοποίηση – ενημέρωση κυρίως του κοινωνικού συνόλου, προωθώντας παράλληλα τον θεσμό του εθελοντισμού.

 Χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου απεύθυναν ο Yφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος  και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν επισταμένως στην σπουδαιότητα και ανάγκη σεβασμού και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε ότι αφορά την διαφορετικότητα των παιδιών και νέων με αυτισμό, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την Πολιτεία και τους Θεσμικούς φορείς. Και οι ενέργειες αυτές είναι αρκετές και σε πολλά επίπεδα. Πρέπει όμως να γίνουν και άλλες.

Στο διήμερο συνέδριο - εκδήλωση συμμετέχουν περισσότεροι από 65 ομιλητές από πανεπιστήμια της χώρας, Επιστημονικό και Ιατρικό προσωπικό από νοσοκομεία, Επιστημονικό Προσωπικό από δομές φιλοξενίας και ιδιώτες ειδικοί που έρχονται σε καθημερινή επαφή με άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Το συνέδριο, όπως σημειώνεται, έχει σχεδιαστεί για ένα ποικιλόμορφο κοινό (Γονείς, άτομα στο φάσμα του αυτισμού, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Εργοθεραπευτές, Παιδοψυχολόγους, Δασκάλους – Καθηγητές Φοιτητές, Κοινωνικούς Λειτουργούς κλπ).

Κληρονομικότητα - γονιδιακός έλεγχος

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου επικεντρώνεται σε θέματα κατανόησης του αυτισμού, θεραπευτικές προσεγγίσεις και την υποστήριξη των οικογενειών.

Οι ομιλητές ανέφεραν στις ομιλίες τους, ανάμεσα στα άλλα, τους προδιαθεσικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση αυτισμού, αλλά και τις γενετικές αιτίες.

Εξηγήθηκε επίσης με κάθε λεπτομέρεια η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και υπογραμμίσθηκε η σημαντική χρήση της τεχνολογίας που σε πολλές των περιπτώσεων προσφέρει νεέες δυνατότητες προσέγγισης του αυτισμού.

Σημαντικό ρόλο στον αυτισμό, όπως αναφέρθηκε, παίζουν οι επιγενετικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια του αυτισμού.

Υπάρχουν επίσης και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που ενδεχομένως να συσχετίζονται με αυτισμό.

Πολλοί άλλοι παράγοντες, τέλος, που έχουν να κάνουν τόσο με το φύλο όσο και την την μητρική ή πατρική ηλικία.

Ο αυτισμός είναι ετερογενής και περίπλοκης αιτιολογίας, επισημάνθηκε χαρακηριστικά. Πάντως, όπως ειπώθηκε, δεν έχει βρεθεί ακόμη ειδικό γονίδιο ή μια συγκεκριμένη παραλλαγή για τον αυτισμό.

Στον αυτισμό μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει γενετική βάση και κληρονομικότητα.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου συνεχίζεται με άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες που αφορούν, μεταξύ άλλων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ίδια τα παιδιά με αυτισμό αλλά και οι γονείς τους.

Η αυριανή μέρα, όπως αναφέρει το πρόγραμμα του συνεδρίου, θα καλύψει θέματα εκπαιδευτικής ένταξης, μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίες, τα δικαιώματα ατόμων ΔΑΦ, επαγγελματικό προσανατολισμό και ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν το συνέδριο (διά ζώσης ή διαδικτυακά), μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας στον σύνδεσμο : https://unityindiversity.gr/

Να σημειωθεί ότι με το πέρας του συνεδρίου, θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όσους το παρακολουθήσουν και τις δύο ημέρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024