Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να μας πει η μύτη μας για την κατάσταση της υγείας μας. Ναι, αν η μύτη μας τρέχει και φτερνιζόμαστε, ο συνήθης ύποπτος είναι το κρυολόγημα ή μια αλλεργία, αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα.

Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να έχετε κατά νου.

Καταρροή και κρυολόγημα

Είναι το πιο κοινό πρόβλημα που θα την προκαλέσει και τα υπόλοιπα συμπτώματά του είναι επίσης γνωστά: Βουλωμένη μύτη και πόνος στον λαιμό. Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσετε γρήγορα ένα κρυολόγημα είναι με ξεκούραση και πολλά υγρά.

Καταρροή και γρίπη

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι σοβαρότερα από του κρυολογήματος και μπορούν να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους και έντονη αίσθηση κόπωσης. Αν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα, η γρίπη θέλει πολλή προσοχή επειδή σας βάζει σε κίνδυνο για επιπλοκές – για αυτό και δεν πρέπει να αμελείτε τον ετήσιο εμβολιασμό.

Αιμορραγία και ξηρότητα

Αν τα ιγμόρειά σας είναι ξηρά λόγω του περιβάλλοντος, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρές εκδορές και αιμορραγία από τη μύτη. Αυτό δεν είναι σοβαρό από μόνο του, αλλά σας βάζει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια. Αν το σπίτι σας είναι πολύ ξηρό, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα.

Άλλοι λόγοι αιμορραγίας

Μπορεί να συμβεί από αλλεργίες, από το να ξύνετε πολύ συχνά τη μύτη σας ή και από τη χρήση φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα, ασπιρίνης, πολλών ρινικών σπρέι και αρκετών ακόμα σκευασμάτων. Αυτή η αιμορραγία σχεδόν ποτέ δεν είναι σοβαρή. Επικοινωνήστε με γιατρό αν έχετε τραυματίσει τη μύτη σας, αν η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά ή αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε εύκολα.

Μειωμένη όσφρηση και covid-19

Είναι από τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν και είναι κάτι που έχει μελετηθεί αρκετά από την αρχή της πανδημίας. Από την άλλη, η όσφρησή σας μπορεί να είναι μειωμένη ακόμα και με ένα δυνατό κρυολόγημα ή μια γρίπη.

Μειωμένη όσφρηση και διαβήτης

Οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς συσχετίζονται αυτά τα δύο, αλλά φαίνεται να είναι μια επιπλοκή. Πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή το υψηλό σάκχαρο προκαλεί βλάβες σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία που σχετίζονται με την αίσθηση της όσφρησης.

Μειωμένη όσφρηση και Αλτσχάιμερ

Η μειωμένη όσφρηση θα μπορούσε να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ ή κάποιας άλλης εγκεφαλικής πάθησης όπως η νόσος Πάρκινσον ή Χάντινγκτον. Αν το παρατηρήσετε και είστε σε ηλικία που θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μειωμένη όσφρηση και πολύποδες

Συνήθως είναι καλοήθεις, αλλά μπορεί να εμποδίσουν κάποιες μυρωδιές από το να φτάσουν στους κατάλληλους υποδοχείς. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή με μικροεπεμβάσεις.

Ψευδής όσφρηση

Μπορεί να μυρίζετε πράγματα που δεν υπάρχουν, όμορφα ή άσχημα. Ονομάζεται φαντοσμία και θα μπορούσε να είναι σημάδι κάποιου σοβαρότερου προβλήματος, όπως επιληψία ή όγκου στον εγκέφαλο, και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσατε να κοιτάξετε με έναν γιατρό. Είναι όμως και πολύ συχνά σύμπτωμα του κρυολογήματος.

Όταν φυσάω τη μύτη μου, το χρώμα στο χαρτομάντηλο είναι...

Κίτρινο: Αυτό συμβαίνει στο κρυολόγημα. Όσο το σώμα καταπολεμά την ασθένεια, τα λευκά αιμοσφαίρια παίρνουν αυτή την απόχρωση. Κάποιες φορές, η βλέννα γίνεται πράσινη, και τότε μπορεί να μιλήσετε στον γιατρό σας για το αν θα χρειαστείτε κάποιο φάρμακο.

Καφέ: Έχει να κάνει με την ποιότητα του αέρα στην περιοχή που ζείτε, αλλά και με το πόσο καπνίζετε. Τέλος, θα μπορούσε να είναι και ξεραμένο αίμα.

Μαύρο: Θα μπορούσε να είναι όλα τα πράγματα της προηγούμενης πρότασης, αλλά θα μπορούσε να είναι και κάποια μόλυνση του αναπνευστικού από μύκητα – ή και κάτι χειρότερο – συνεπώς θα ήταν καλό να το ελέγξετε με έναν γιατρό.

Διάφανο: Όλα καλά – αν δεν είστε κρυωμένοι, μάλλον είναι κάποια αλλεργία.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Eμβόλια Covid: Η GSK μηνύει τη Moderna για κλοπή της πατέντας mRNA
Γενετικοί παράγοντες είναι η κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας [μελέτη]
Σχολείο φροντιστών ατόμων με άνοια 2024