Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, κατηγορώντας την αμερικανική ανταγωνίστριά της για παραβίαση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της όσον αφορά την τεχνολογία mRNA στο εμβόλιο Spikevax κατά της Covid-19.
Σύμφωνα με την αγωγή, τα λιπιδικά νανοσωματίδια της Moderna που μεταφέρουν εύθραυστο mRNA στο ανθρώπινο σώμα παραβιάζουν πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας της GSK που αφορούν παρόμοιες καινοτομίες. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, που κατέθεσε αντίστοιχη αγωγή και κατά της Pfizer στο ίδιο δικαστήριο τον περασμένο Απρίλιο, ζητά χρηματική αποζημίωση απροσδιόριστου ύψους, μεταδίδει το Reuters.
Εκπρόσωπος της Moderna είπε ότι η εταιρεία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι της εν λόγω αξίωσης. Εκπρόσωπος της GSK ανέφερε ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι «πρόθυμη να χορηγήσει άδεια χρήσης αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με εμπορικά λογικούς όρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα εμβόλια».
Οι αγωγές προστίθενται σ' ένα κουβάρι δικαστικών υποθέσεων στις ΗΠΑ όπου έχουν εμπλακεί οι Pfizer, BioNTech και Moderna αναφορικά με πατέντες που αφορούν την τεχνολογία των εμβολίων τους για τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων, το 2022 η Moderna προσέφυγε δικαστικά κατά της Pfizer.
Η Moderna είχε έσοδα 6,7 δισ. δολάρια από το Spikevax πέρυσι. Η Pfizer αποκόμισε 11,2 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου Comirnaty, που συμπαρήγαγε με την BioNTech. Οι πωλήσεις και των δύο εμβολίων μειώθηκαν κατακόρυφα το 2023, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Η GSK υποστηρίζει ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της καλύπτουν την πρωτοποριακή τεχνολογία mRNA που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2008 και παρέχει «τη βάση για το χαρτοφυλάκιο εμβολίων της Moderna». Η εταιρεία ανέφερε ότι αγόρασε τα δικαιώματα της εφεύρεσης το 2015, όταν απέκτησε μερίδιο της Novartis.
Πηγές:
euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024