Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο επικίνδυνη από πολλούς καρκίνους. Η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αναγνώριση της εμφάνισης οξείας κρίσης φαίνεται ότι είναι δυνατή με μια φορητή συσκευή που, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί σαν ραντάρ το ισοζύγιο υγρών στους πνεύμονες.

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από τη Βιέννη έδειξε ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων εισαγωγών στο νοσοκομείο σχεδόν κατά 40%.

Μια ομάδα επιστημόνων, στην οποία συμμετείχαν καρδιολόγοι από την κλινική Favoriten της Βιέννης και η Diana Bonderman ως συν-συγγραφέας, διεξήγαγε επιστημονική μελέτη για να διερευνήσει τα αποτελέσματα της χρήσης του φορητού συστήματος παρακολούθησης από μια αμερικανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας (ZOLL HFMS).

Πρόκειται για ένα μη επεμβατικό σύστημα που χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων για τη μέτρηση των αλλαγών στα επίπεδα υγρών στους πνεύμονες.

Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια - η οποία εκτιμάται ότι πλήττει περίπου 160.000 άτομα στην Αυστρία - οδηγεί συχνά επανειλημμένα στη λεγόμενη αποσυμφόρηση με εκτεταμένη ανεπάρκεια της αντλητικής λειτουργίας της καρδιάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, δυνητικά θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες κ.λπ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κρίσεις συχνά συσσωρεύονται αργά προτού καταγραφούν τα κλασικά συμπτώματα: Η καρδιακή παροχή μειώνεται, αυξάνεται η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο κινεί ακόμη περισσότερο την πάσχουσα καρδιά, παρατηρείται συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες, αύξηση του βάρους και τελικά δύσπνοια και τόσο σοβαρή απώλεια της απόδοσης που η (εκ νέου) νοσηλεία γίνεται αναπόφευκτη.

Η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αρκετό αίμα για να τροφοδοτήσει το σώμα με οξυγόνο. Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πρέπει να νοσηλεύονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια νοσηλεύεται για δεύτερη φορά εντός τριών μηνών από την πρώτη τους παραμονή.

Το σύστημα παρακολούθησης έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει τα πρώτα σημάδια επιδείνωσης και να τα διαβιβάζει στο αρμόδιο νοσοκομείο, ώστε η θεραπεία να προσαρμόζεται γρήγορα για να αποφευχθεί η εμφάνιση μιας κρίσης εξ αρχής.

Εκτός από τις μεταβολές στην περιεκτικότητα σε υγρό στους πνεύμονες με έναν δείκτη που προκύπτει από τις μετρούμενες τιμές, το επίθεμα, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στο δέρμα στο πλάι του άνω μέρους του σώματος, καταγράφει επίσης τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, τη σωματική δραστηριότητα και ακόμη και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα με τη χρήση μιας μικρής οθόνης.

Οι πληροφορίες μεταδίδονται μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε αποξηραμένα βερύκοκα
ΟΗΕ: Από ''οξεία'' φτώχεια υποφέρουν πάνω από ένα δισ. άνθρωποι
Προκήρυξη 24 θέσεων επιστημόνων στον ΕΟΦ - Προσόντα και διαδικασία