Το αδυνάτισμα χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή με λιγότερες θερμίδες, άσκηση και καλό ύπνο. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και πειθαρχία. Η ανάγκη για πειθαρχία όμως μειώνεται όταν πολλά από τα πράγματα που χρειάζονται για να πετύχουμε το αδυνάτισμα μπορούν να μάς γίνουν καλές συνήθειες.

Ας δούμε μερικές από αυτές.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Μην το παρακάνετε με το πόση πρόοδο θέλετε να δείτε: Όλα παίρνουν τον χρόνο τους, και αυτός ο χρόνος είναι διαφορετικός για τον καθένα. Συνεπώς, βάλτε μικρούς και πραγματοποιήσιμους στόχους στα πάντα (για άσκηση, για διατροφή, για βελτίωση του ύπνου) και δείτε σιγά-σιγά τις συνήθειές σας να αλλάζουν προς το καλύτερο, χωρίς να νιώθετε την πίεση ότι πρέπει να πετύχετε κάτι.

Κοιμηθείτε καλά

Φροντίστε να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα με τον ύπνο, επειδή μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας με κάθε πιθανό τρόπο, με τη διατροφή να είναι από τα πρώτα “κάστρα” που πέφτουν λόγω έλλειψης ενέργειας.

Πίνετε άφθονο νερό

Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Επίσης, είναι πολλές οι μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν ένα ποτήρι νερό μαζί με το γεύμα τους τείνουν να τρώνε λιγότερο.

Φάτε πιο αργά

Όχι μόνο θα απολαύσετε το φαγητό σας περισσότερο όταν το μασάτε για περισσότερη ώρα, αλλά θα δώσετε και στο σώμα σας αρκετή ώρα για να καταλάβει ότι χόρτασε, αποφεύγοντας να φάτε υπερβολικά.

Μαγειρέψτε και ετοιμάστε φαγητό από πριν

Το να έχετε έτοιμα ταπεράκια με φαγητό μέσα στην εβδομάδα – ειδικά αν ο χρόνος είναι πρόβλημα για εσάς – θα σας λύσει τα χέρια και θα προλάβει πολλές βιαστικές και ανθυγιεινές επιλογές στην διατροφή.

Απολαύστε το φαγητό (και) σαν ιδέα

Δοκιμάστε νέες γεύσεις, συνταγές και κουζίνες και προσπαθήστε να κρατάτε τον ενθουσιασμό για το φαγητό πέρα από τα αγαπημένα σας τρόφιμα. Αναζητήστε γευστικές συνταγές που θα βοηθήσουν στην διατήρηση της καλής σας υγείας.

Βάλτε πρωτεΐνη στο πρωινό σας

Θα σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια για περισσότερη ώρα, αποφεύγοντας την επιθυμία για κάποιο σνακ με υδατάνθρακες μέχρι να έρθει η ώρα για το μεσημεριανό σας.

Κρατήστε ημερολόγιο φαγητού

Ειδικά αν παλεύετε με συναισθηματική υπερφαγία, ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε την πρόοδό σας, να μην βυθίζεστε στα αρνητικά συναισθήματα όταν ξεφεύγετε, αλλά και να καταγράφετε τα συναισθήματα που σάς οδήγησαν στο φαγητό. Όλα αυτά μπορούν να προσφέρουν καλύτερο έλεγχο πάνω στην κατάσταση.

Κάντε απλές ασκήσεις στο σπίτι

Ακόμα κι αν δεν γραφτείτε γυμναστήριο, το να κάνετε μερικές απλές ασκήσεις με το βάρος του σώματος στο σπίτι θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε τους μυς σας, κάτι που θα ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Οργανώστε σωστά τα πιάτα σας

Φροντίστε το μισό τουλάχιστον πιάτο να είναι λαχανικά, να υπάρχει κάποιο δημητριακό ολικής άλεσης και κάποια άλιπη πρωτεΐνη. Για να γλυτώσετε χρόνο, μπορείτε να έχετε έτοιμες βρασμένες μερίδες καστανού ρυζιού ή φακής.

Μην το παρακάνετε με τη ζυγαριά

Προσπαθήστε να μη ζυγίζεστε καθημερινά, μιας και αυτό μπορεί απλά να εντείνει το στρες σας και να βάλει εμπόδια στην πρόοδό σας. Οι αυξομειώσεις που μπορεί να έχει το βάρος μας καθημερινά λόγω κατακράτησης νερού μπορεί να είναι σημαντικές, οπότε δεν είναι η καλύτερη ένδειξη του πώς τα πηγαίνετε. Επιλέξτε μια σταθερή ώρα και ζυγιστείτε μια φορά στις δύο εβδομάδες, ή μια φορά την εβδομάδα.

Ψωνίστε αποκλειστικά με λίστα

Τίποτα δεν μπορεί να πάει πιο στραβά για τη διατροφή μας από έναν πεινασμένο εγκέφαλο στο σούπερ μάρκετ χωρίς μια λίστα για να τον κατευθύνει. Φτιάξτε μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε και φροντίστε να μην ξεφύγετε από αυτήν.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε

Μπορούν να σας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για συστατικά που θέλετε να αποφύγετε. Πολλές τροφές που μπορείτε να βρείτε στα ράφια με τις “υγιεινές” (όπως αρκετές μπάρες δημητριακών) περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες εξελίξεις στη Ρευματολογία, Αιματολογία, Λοιμωξιολογία, Ηπατολογία, Γαστρεντερολογία
Επιβεβλημένη ανάγκη η άμεση κατασκευή νέας πτέρυγας στο Γ.Ν.Θ. “Άγιος Παύλος”
Νανοαισθητήρες ανιχνεύουν μεταλλάξεις του καρκίνου