ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Επιβεβλημένη ανάγκη η άμεση κατασκευή νέας πτέρυγας στο Γ.Ν.Θ. “Άγιος Παύλος”»

 

Το Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος», βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Πέρα από την υποστελέχωση και τις ελλιπείς υποδομές του προστέθηκαν στο ήδη επιβαρυμένο ίδρυμα επιπλέον 6 κλινικές λόγω του οριστικού κλεισίματος  του Νοσοκομείου «Παναγία» της Καλαμαριάς.

Συγκεκριμένα, το έτος 2013 μεταφέρθηκαν, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ολόκληρη η μονάδα τεχνητού νεφρού, η Νευρολογική, η Ουρολογική και μέρος της Παθολογικής, Ορθοπεδικής και Γενικής Χειρουργικής Κλινικής.

 Έκτοτε, η ήδη δυσχερής κατάσταση εκτροχιάστηκε αφού οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, στοιβάζονταν μαζί με τους ασθενείς, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό σε ένα πολύ μικρό κτίριο που έπρεπε πλέον να εξυπηρετήσει δύο Νοσοκομεία, με ό,τι μπορούσε να συνεπάγεται κάτι τέτοιο (αναγκαστική ύπαρξη θαλάμων πολλών κλινών, κοινές τουαλέτες σε πολλές κλινικές ταυτόχρονα, μη ύπαρξη διαθέσιμων χώρων για την ανάπτυξη των κλινικών).

Η επιβεβλημένη από τις καταστάσεις επέκτασή του όμως καθυστερούσε γιατί το οικόπεδο και το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγαζόταν και λειτουργούσε το Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος» συνέχισε να ανήκει στο ΙΚΑ, το οποίο διέθετε τους σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Μετά τη ψήφιση του Ν.4530/2018 με την οποία η κυριότητα του οικοπέδου και των κτιριακών εγκαταστάσεών του περιήλθαν στο νοσοκομείο κατέστη δυνατή η μεταγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμαριάς.

Αφού λοιπόν λύθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, μετά από 35 έτη καθυστέρησης, το ιδιοκτησιακό πρόβλημα του ιδρύματος, που εμπόδιζε την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, άνοιξε ο δρόμος για την αναγκαία και εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη επέκταση του νοσοκομείου.

Τελικά, ενώ ανακοινώθηκαν, έστω και αργοπορημένα το 2023, η ανακαίνιση των χώρων του νοσοκομείου και η προμελέτη που προέβλεπε τη δημιουργία μίας επιπλέον πτέρυγας 200 κλινών με δίκλινα δωμάτια, με 10 αίθουσες χειρουργείων και υπόγεια παρκινγκ, η επέκτασή του έμεινε μόνο στα λόγια και στα χαρτιά.

Ο νυν υπουργός Υγείας μόλις πριν από μία εβδομάδα, στις 11/10/2024, ανακοίνωσε μόνο την ανακαίνιση του νοσοκομείου, ξεχνώντας παντελώς την κατασκευή της νέας πτέρυγας.

ΕΠΕΙΔΗ το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος είναι ένα δημόσιο Νοσοκομείο της  Θεσσαλονίκης σε κομβικό σημείο (με είσοδο από τον Περιφερειακό) και δεν μπορεί να υποβαθμίζεται περαιτέρω εξαιτίας της κυβερνητικής αργοπορίας.

ΕΠΕΙΔΗ η κατασκευή της επέκτασης, για την οποία έχει εκπονηθεί προμελέτη, είναι αναγκαία ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να υπηρετούν τη δημόσια δωρεάν υγεία και οι πολίτες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους σε ένα λειτουργικό και κατάλληλο περιβάλλον.

ΕΠΕΙΔΗ η ανακαίνιση ενός επιβαρυμένου νοσοκομείου δεν αρκεί και χρειάζεται άμεσα μία νέα πτέρυγα για να λειτουργήσει ομαλά.

ΕΠΕΙΔΗ έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η  κατασκευή αυτής της νέας πτέρυγας που θα έδινε ανάσα σε ολόκληρο το ίδρυμα και μία πραγματική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του νοσοκομείου.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1) Γιατί εξήγγειλε η κυβέρνηση μόνο την ανακαίνιση του Νοσοκομείου και όχι την επέκταση που είχε ανακοινωθεί εδώ και δύο περίπου χρόνια;

3) Τι προτίθεται να πράξει τελικά με την νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών;

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποτελεσματικές συμβουλές για αδυνάτισμα
Νεότερες εξελίξεις στη Ρευματολογία, Αιματολογία, Λοιμωξιολογία, Ηπατολογία, Γαστρεντερολογία
Νανοαισθητήρες ανιχνεύουν μεταλλάξεις του καρκίνου