Σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της Αφρικανικής Ένωσης (CDC), 1.100 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από μόλυνση με Mpox στην Ήπειρο από την αρχή του έτους. \

Χωρίς γρήγορα "συγκεκριμένα μέτρα", η επιδημία θα τεθεί "εκτός ελέγχου", προειδοποίησε ο επικεφαλής του CDC Ζαν Καζέγια τους δημοσιογράφους. Συνολικά 42.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αφρική από τον Ιανουάριο, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά στη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε.

Έτσι, ο αριθμός των χωρών στις οποίες έχει εντοπιστεί ο ιός ανέρχεται σε 18.

16 χώρες έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, μεταξύ των οποίων η Ρουάντα, το Μπουρούντι, η Κένυα και η Ουγκάντα.

Ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος στα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Kαζέγια , οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το επίκεντρο της επιδημίας, όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, υπάρχουν νέα κρούσματα "εβδομάδα με εβδομάδα" σε ολόκληρη την Ήπειρο.

18 χώρες είναι "πάρα πολλές", προειδοποίησε ο Kαζέγια.

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι", τόνισε και απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της Mpox και να αποδεσμεύσει χωρίς καθυστέρηση τα κονδύλια που έχουν υποσχεθεί γι' αυτό.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων Mpox εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε εργαστηριακούς πιθήκους στη Δανία το 1958. Η ασθένεια, η οποία προκαλεί πυρετό, μυϊκό πόνο και φλύκταινες στο δέρμα που μοιάζουν με ευλογιά, ήταν γνωστή για δεκαετίες ως monkeypox.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η AstraZeneca Ελλάδας κινείται 100% με ηλεκτρικά οχήματα
83,4 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια ρεμντεσιβίρης κατά της CoViD
Το εμβόλιο κατά της COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παράλυσης προσώπου [μελέτη]