Η νόσος Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να βλάπτει τον εγκέφαλο σε 2 ξεχωριστές φάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια αρχική  φάση που συμβαίνει αργά και φαίνεται να στρώνει το έδαφος σιωπηλά για τη δεύτερη, πιο καταστροφική φάση της νόσου, σύμφωνα με εκλεπτυσμένες απεικονιστικές εξετάσεις.

Ο Dr. Richard Hodes, διευθυντής του National Institute on Aging, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αλλάζουν την κατανόηση των επιστημόνων σχετικά με το πώς η νόσος Αλτσχάιμερ βλάπτει τον εγκέφαλο και θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη νέων αγωγών.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν δυο φάσεις της νόσου, με τα περισσότερα από τα παραδοσιακά συμπτώματα και την εγκεφαλική βλάβη να συμβαίνουν γρήγορα μετά τη δεύτερη φάση.

Απεικονιστικές εξετάσεις σε 84 ανθρώπους υποδεικνύουν ότι η πρώτη φάση συμβαίνει πριν την εμφάνιση προβλημάτων μνήμης.

Σε αυτή τη φάση εμφανίζεται βλάβη σε ένα είδος νευρώνων που θα μπορούσαν να προκαλούν τα νευρολογικά προβλήματα της νόσου.

Οι ανασταλτικοί νευρώνες στέλνουν χαλαρωτικά σήματα σε άλλα κύτταρα και η απώλειά τους θα μπορούσε να απογυμνώνει τον εγκέφαλο από σημαντικό επίπεδο προστασίας.

Η πρώτη φάση επίσης χαρακτηρίζεται από αργή συσσώρευση τοξικών πλακών πρωτεϊνών, ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου και βλάβη στη μόνωση που προστατεύει νευρώνες.

Η ικανότητα εντοπισμού αυτών των πρώιμων αλλαγών σημαίνει ότι για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου τις πρώτες περιόδους της νόσου.

Όταν εγκατασταθεί το στάδιο, η δεύτερη φάση προκύπτει.

Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν φανερά γνωστικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης και τα βλαπτικά χαρακτηριστικά της νόσου συσσωρεύονται γρήγορα-πλάκες βήτα αμυλοειδών και Ταυ.

Οι ερευνητές το ανακάλυψαν με χρήση εξελιγμένων εργαλείων γενετικής ανάλυσης για τη μελέτη των κυττάρων του μέση κροταφική έλικα που ελέγχει τη γλώσσα, τη μνήμη και την όραση

Η περιοχή έχει φανεί ότι είναι ευάλωτη σε πολλές από τις αλλαγές που προκαλούνται από τη νόσο και έχει χαρτογραφηθεί σε προηγούμενες έρευνες.

Συγκρίνοντας υγιείς εγκεφάλους με αυτούς ασθενών με Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές δημιούργησαν γενετικό και κυτταρικό timeline αυτού που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.

 

Πηγές:
Nature Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποφοίτηση εκπαιδευτικού προγράμματος ‘’Executive Program in Pharmaceutical Management - E.Ε.Φα.Μ.’’
Ανακαλύφθηκε η αιτία που αγαπάμε το ψωμί και τα ζυμαρικά
Η ΠΕΦ επικροτεί την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης